2016-01-18 10:14Nyheter

Fagottisten och KMH-alumnen Sebastian Stevensson fick Solistpriset 2016

null

Fagottisten och KMH-alumnen Sebastian Stevensson fick Solistpriset 2016.

Stevensson får priset "för sin virtuosa behärskning i världsklass av sitt instrument och sin starka förmåga att kommunicera med publik och medmusikanter".

"Med fantastisk klangbehandling, bjuder vinnaren oss på en oerhört mogen och övertygande tolkning av verket”, ansåg juryn.

– Det är fantastiskt att man kan vinna ett sånt här pris på fagott, säger Sebastian Stevensson till Sveriges Radios Kulturnytt.

Priset består av 100 000 kr, en turné i Musik i Syds regi och två år som husartist på Sveriges Radio P2.

Finalen avgjordes inför publik i den fullsatta Berwaldhallen i Stockholm och direktsändes i P2. Som finalstycke spelade Sebastian Stevensson Carl Maria von Webers fagottkonsert. Han tävlade mot KMH-studenten Christopher Hästbacka, piano, och tidigare KMH-studenten Elna Carr, violin. Dirigent: Jamie Martin.

Om Solistpriset:

Solistpriset är Sveriges främsta solisttävling, Kungl. Musikaliska akademiens största pris för yngre musiker och delas ut vartannat år. Tävlingen är nationell och står öppen för sångare och instrumentalister inom konstmusikområdet

Tävlingen genomförs av Kungl. Musikaliska akademien i samarbete med Sveriges Radio, Berwaldhallen, Musik i Syd, Göteborgs Symfoniker samt Inge och Einar Rosenborgs stiftelse för svensk musik.

Se även:

Kungl. Musikaliska akademiens webbplats:
http://www.musikaliskaakademien.se

Sveriges Radio Kulturnytt:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=6346159

Sveriges Radios pressmeddelande:
http://t.sr.se/239BWLv


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling