2014-12-29 08:00Nyheter

Erika och Marta: Här får vi lära oss allt!

null

Möt Erika Soldh Ahlström och Marta Pettersson, studenter på kandidatprogrammet i musik- och medieproduktion vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). Senast 15 januari är det dags för anmälan till konstnärliga utbildningsprogram, och senast 15 april till lärarprogram med studiestart hösten 2015.

Marta och Erika går andra året på det treåriga kandidatprogrammet i musik- och medieproduktion (MoM). Båda har gått Bollnäs folkhögskola innan. Det var där de fick nys om utbildningen för där arbetar Juhani Hemmilä som även undervisar på Institutionen för musik- och medieproduktion.

– Jag valde KMH för att få koll på hela processen, skapa musik, lära mig producera, bli bättre på ljudteknik. Vi får lära oss allt här, säger Marta.

– Mitt mål är att bli artist, men allt är så himla kul. Det är en familjär stämning och man känner sig trygg att våga prova saker. Lärarna behandlar oss som om vi vore proffs redan vilket ger råg i ryggen, man vågar tro på sig själv ännu mer. Många som gått ut från MoM har fortsatt att jobba tillsammans, berättar Erika.

Erika och Marta har ett projekt ihop: ”I Am Karate”, ett band de startade under första året på skolan. De funderar på att låta det bli deras konstnärliga projekt under sista året då studenterna fördjupar sig i något ämne. Till karateprojektet skriver de låtar och hittar producenter som kan tillföra en extra dimension till musiken.

– I framtiden vill jag bli bättre på ljudteknik och jag skulle gärna jobba med teater och film. Det är bra att vi lär oss så mycket teknik. Det blir ganska lätt för oss att få jobb sedan, förklarar Marta.

Båda är överens om att allt de gör inom sina kurser är inriktat på framtiden, livet efter skolan. Planen efter studierna är att starta företag.

– Vi lär oss så mycket genom de olika ämnen vi har men även av alla gästlärare. Vi lär oss också av varandra och samarbetar väldigt tätt hela tiden. Det är människor man vill ha kvar i sitt liv efter utbildningen, understryker Erika.

De pratar båda om fördelarna med att deras utbildning är grundad i arbetslivet. Kurserna har tydliga mål och de lär sig sälja in sina idéer på ett sätt som inte känns pretentiöst.

– Lärarna lyssnar på oss, utvärderar sig själva och förbättrar utbildningen hela tiden, berättar de.

Flera porträtt av studenter vid KMH finns på www.kmh.se/våra-studenter.

Information om utbildningar, anmälan, antagningsprov m.m. finns på www.kmh.se/utbildning


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling