2015-01-02 08:00Nyheter

Ali: Musikteori i en klass för sig!

null

Möt Ali Ali, 29, student på kandidatprogrammet i folkmusik/konstmusik från andra kulturer vid Kungl. Musikhögskolan (KMH). Senast 15 januari är det dags för anmälan till konstnärliga utbildningsprogram, och senast 15 april till lärarprogram med studiestart hösten 2015.

Ali kommer från en musikalisk familj i Syrien. Hans far var en kurdisk folksångare. I tidig ålder lärde sig Ali spela handtrumman darbuka och som åttaåring spelade han på fester och hjälpte sin far att tjäna pengar till familjens uppehälle. I nioårsåldern började han på egen hand lära sig spela den långhalsade lutan saz. När han gick i fjärde klass vann han en tävling och fick pris som bästa saz-/bouzukimusiker i hela Syrien.

Under sin militärtjänstgöring arbetade han i smyg med att spela på fester och göra studioinspelningar åt artister. Pengarna han tjänade ihop skickade han till sin familj.

– Det var förbjudet, men eftersom jag älskade mitt yrke och att spela så gjorde jag det ändå, berättar Ali. Därefter arbetade Ali som professionell musiker i Damaskus i flera år.

– Jag spelade på flera kända arabiska artisters album och spelade in musik till olika TV-serier och TV-program. Mina år i Damaskus var framgångsrika trots att jag inte var så gammal, och jag blev ett känt namn i hela Mellanöstern.

År 2011 gifte sig Ali med en kurdisk sångerska som bodde i Stockholm och hon stödde honom i beslutet att söka till KMH.

– Jag hade hört mycket om KMH från vänner och sökte redan efter mitt första år i Sverige. Jag ville studera här för att lära mig mer om harmoni och teori.

Ali trivs otroligt bra på utbildningen och på högskolan. Det bästa med KMH är utbudet av musikteori som är i en klass för sig, enligt honom.

Flera porträtt av studenter vid KMH finns på www.kmh.se/våra-studenter.

Information om utbildningar, anmälan, antagningsprov m.m. finns på www.kmh.se/utbildning


Om Kungl. Musikhögskolan (KMH)

Kungl. Musikhögskolan i Stockholm (KMH) är Sveriges enda fristående statliga högskola för högre musikutbildning. KMH utbildar cirka 1300 studenter om året inom bl. a. folkmusik, jazz, klassisk musik, dirigering, komposition, musik- och medieproduktion samt olika lärarutbildningar med inriktning musik. KMH har särskilt uppdrag att ge utbildningar i orkester- och kördirigering, elektroakustisk komposition och pianostämning. KMH bedriver även konstnärlig och vetenskaplig forskning och forskarutbildning, utbildar i bl. a. musikterapi, och deltar i omfattande konstnärliga och pedagogiska forsknings- och utvecklingsprojekt i Sverige och internationellt. Med 350-400 egna konserter och andra evenemang varje år är KMH en av Stockholms större konsertarrangörer.


Kontaktpersoner

Emilie Lidgard
Koordinator för samverkan och innovation
Emilie Lidgard
Henrik Frisk
Prorektor på KMH och professor i musik
Henrik Frisk
Johannes Landgren
Tf. Rektor/Vice Chancellor
Johannes Landgren
Per Sjöberg
Konsert- och eventproducent
Per Sjöberg
Lektor i arbetsplatsförlagt lärande
Anna Backman Bister
Sven Ahlbäck
Professor i svensk folkmusik
Sven Ahlbäck
Eva Bojner Horwitz
Professor i musik och hälsa
Eva Bojner Horwitz
Ida Petri Kinner
Digital kommunikatör
Ida Petri Kinner
Marie Halling
Chef för samverkansavdelningen
Marie Halling