2024-12-18 05:51Pressmeddelande

Mindre matsvinn och mer pengar i plånboken i jul – forskarens bästa tips

Uppdukat julbord med gäster

Under jul- och nyårshelgerna, liksom vid andra stora högtider, står maten i centrum och svenska hushåll tenderar att köpa och laga stora mängder mat. Trots att stora summor spenderas på julmaten hamnar en stor del i soporna.

– Reflektera, planera och köp smart! Det hjälper dig att minska svinnet, säger matsvinnsforskaren Helén Williams vid Karlstads universitet.

Överinköp, bufféer med mat som står framme länge och inte tas om hand, samt traditionen att ha många olika rätter på julbordet är några av orsakerna till att en allt för stor del av julmaten hamnar i soporna. Med enkla åtgärder går det att minska svinnet och spara pengar.

– Genom att tänka igenom julens inköp och ta hand om maten på rätt sätt kan vi minska risken för matsvinn, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid Centrum för tjänsteforskning (CTF) Karlstads universitet, som forskar om matsvinnets orsaker, konsekvenser och hur vi kan minska det. Rädslan för att maten inte ska räcka till, eller viljan att hålla fast vid traditioner med många rätter, gör att mat ofta kastas. Planera för ett mindre julbord och skicka med gästerna rester hem eller frys in – små åtgärder kan göra stor skillnad för både miljön och plånboken.

Klimatpåverkan och ekonomiska konsekvenser

Matproduktionen är en av de riktigt stora påfrestningarna på miljön i dag. Att minska matsvinnet är därför en av de mest effektiva åtgärderna vi kan göra i vardagen för att sänka vår klimatpåverkan.

– Matens klimatpåverkan är större än många andra konsumtionsområden, så här kan vi göra insatser som verkligen gör skillnad, förklarar Helén Williams. Förutom att minska matsvinnet så är minskad köttkonsumtion bland de åtgärder som ger störst effekt, så att byta ut en del av köttet mot vegetariska alternativ är också ett effektivt sätt att minska sin klimatpåverkan. Det är viktigt att tänka på eftersom det svenska julbordet traditionellt innehåller mycket köttprodukter.

Trots klimatrapporter som visar ett dystert läge och att målet om halverat matsvinn till 2030 är långt borta, finns ändå tecken på att de senaste årens höjda matpriser gjort att svenska hushåll börjat slänga mindre mat.

– Att mat har blivit dyrare gör att fler anstränger sig för att köpa mindre mängder och ta bättre hand om det som köpts hem, säger Helén Williams. När vi agerar mer klimatsmart för vår konsumtion finns också pengar att spara.

Tre praktiska tips för mindre svinn i jul

Helén Williams delar sina bästa tips för att minska matsvinnet under jul- och nyårshelgerna:

  1. Reflektera, planera och köp smart: Reflektera över förra julen och planera inköpen utifrån det. Minska antalet rätter och undvik att köpa stora förpackningar om du inte är säker på att du hinner äta upp maten.
  2. Förvara maten rätt: Håll maten varm eller kall under firandet och kyl ner eventuella rester snabbt så att maten kan förbrukas senare. Sänk gärna kylskåpets temperatur till 4 grader, då det i vissa fall kan fördubbla hållbarhetstiden jämfört med åtta grader. Har du dessutom ordning och reda i kylskåpet är det lättare att få en överblick över mat som behöver ätas upp snabbt.
  3. Ta hand om dina rester: Dela upp maten så att gästerna får ta med sig rester hem. Frys in det som går för att ha längre fram i januari när många har det lite mer knapert. Ha gärna en restlåda i frysen för dina rester för att ha bättre överblick. Gamla rester kan bli nya rätter.

För mer information: 

Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, helen.williams@kau.se, 0733 655 491


Ämnen: matsvinn

Om Karlstads universitet

Karlstads universitet forskar och utbildar kring samhällsviktiga frågor. Våra medarbetare och studenter drivs av att svara på nutidens och framtidens samhällsfrågor. Universitetet erbjuder 85 program på grund- och avancerad nivå samt 750 kurser inom drygt 50 ämnesområden.


Kontaktpersoner

Linda Fridberg
Kommunikatör
Linda Fridberg
Kommunikatör för Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap