2020-12-14 15:26Pressmeddelande

Forskarna: Planera för ett mindre julbord och minimera matsvinnet

Julbord med olika rätterMed relativt enkla medel går det att minska matsvinnet under jul- och nyårshelgen.

Under jul- och nyårshelgen slängs rekordmycket mat, vilket är dåligt både för plånboken och miljön. Med relativt enkla medel går det att minskat svinnet. Här delar forskare vid CTF, Centrum för tjänsteforskning vid Karlstads universitet, tips för en klimatsmartare jul. 

- Vi går mot en annorlunda jul där vi inte kan fira som vanligt med alla nära och kära enligt våra gamla traditioner. Vi uppmanas av dagligvaruhandel och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap att undvika trängsel dagarna innan jul genom att handla julmaten tidigare och frysa in den, säger Helén Williams, docent i miljö- och energisystem vid CTF. När du planerar dina inköp, tänk till en gång extra för att också minska svinnet.

Helén Williams forskar om förpackningarnas roll för minskat matsvinn tillsammans med kollegan Fredrik Wikström.

Matsvinnet extra stort under jul och nyårshelgerna 
- Vid helger vill vi unna oss mer än vanligt. Vi vet att matsvinnet ökar när vi köper mat till ett stort julbord som står framme under lång tid och gör oss osäkra på om den överblivna maten går att äta. Ett stort julbord med många gäster och olika önskemål gör ofta att vi köper på oss mat som bara någon enstaka vill ha och som vi sedan slänger, säger Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem vid CTF. Även om ingen planerar att köpa hem extra mycket mat bara för att slänga i soporna blir det ofta så.

Planering och hantering en nyckel för att minska svinnet
Planering är a och o för att minska svinnet och här är några enkla knep. 

- Köp hem mindre mängd mat. Låt alla i familjen välja varsin sak till julbordet, köp det och skippa sånt som ni brukar ha på julbordet men som ändå ingen vill ha. Det går i dag till exempel att köpa mindre förpackningar av lax och sill i olika utföranden och smaker. Fundera på om du kan köpa färdiga skivor griljerad skinka i år, säger Helén Williams. Slängd mat har ofta en betydligt större påverkan på klimatet än det extra förpackningsmaterial som går åt till mindre förpackningsstorlekar. 

Även om vi lockas att köpa stora förpackningar till ett lägre kilopris, eller fler förpackningar när vi får ett bra pris, är det inte gynnsamt vare sig för plånboken eller miljön om maten i slutändan hamnar i soporna, menar forskarna. 

- Det är också viktigt att hantera maten ordentligt. Kyl mat som behöver stå kallt för att inte bli dålig. Låt inte maten stå framme mer än nödvändigt så att eventuella rester kan tas omhand. I dag finns många tips på nätet om hur julmaten kan omvandlas till nya rätter, säger Fredrik Wikström. Smartast både för miljön och ekonomin är dock att ägna mer tid till att planera maten och det kanske vi kan göra i år. Det kan det bli en fin jul ändå, en mindre och enklare men naggande god jul.

En negativ trend som måste brytas
- I år har många dystra klimatrekord slagits och rapporter om kollapsande ekosystem har duggat tätt. Därför känns det extra angeläget att vi alla tar vårt ansvar. Matsvinnet står globalt för sex till åtta procent av klimatpåverkan och är ett stort resursslöseri, avslutar Helén Williams. Att vi också har en pågående pandemi med ökad smittspridning gör det viktigare än någonsin att tänkta till en gång extra i år.

Forskarnas bästa tips för att minska matsvinnet i jul:

  • Planera matinköpen 
  • Köp hem mindre mängd mat 
  • Strunta i att köpa det som är med av tradition på julbordet men som ingen äter upp
  • Köp mindre förpackningar av exempelvis lax och sill 
  • Köp färdig skivor om du inte äter upp en hel julskinka
  • Kyl mat som inte äts upp direkt och ät upp resterna senare

För mer information, kontakta: 
Helén Williams, docent i miljö- och energisystem, 073- 365 54 91, helen.williams@kau.se

Fredrik Wikström, docent i miljö- och energisystem, 0706 993199, fredrik.wikstrom@kau.se 



Om Karlstads universitet

Välkommen till Karlstads universitet! Karlstads universitet präglas av utbildning och forskning av hög kvalitet i kombination med aktiv samverkan med det omgivande samhället. Universitetet har cirka 16 000 studerande och 1 200 anställda. Karlstads universitet - vi utmanar det etablerade och utforskar det okända.


Kontaktpersoner

Linda Fridberg
Kommunikatör
Linda Fridberg
Kommunikatör för Fakulteten för humaniora och samhällsvetenskap