Behovet av forskning och utveckling inom samhällsbyggandet är för stort för att klara de komplexa utmaningar som samhället står inför. Den senaste FoI-propositionen innehöll också en stor satsning på hållbart samhällsbyggande, som innebär i storleksordningen 150-200 mkr extra varje år i statliga pengar. Under 2014 har flera utlysningar gjorts av både Formas, VINNOVA och Energimyndigheten. Samfinansiering av näringslivet krävs i så gott som alla utlysningar. Samtidigt höjs nu röster som ifrågasätter om pengarna satsas rätt och där de verkligen gör mest nytta.
En rapport som Sweco Strategy tagit fram på uppdrag av IQ Samhällsbyggnad visar att det ofta saknas medel för utvecklingsprojekt, så att forskningsresultat kan göra verklig nytta ute i samhället. Är det bristen på utvecklingspengar som konserverar gamla beteenden och arbetsmetoder i sektorn? Rapporten visar också på ett samordningsbehov av de forskningssatsningar som görs. Idag saknas en helhetssyn och en ansvarig aktör. Vem bär ansvaret och vad kan göras? Behövs en nationell forskningsstrategi för samhällsbyggandet?
Medverkande:
Måndagen den 30 juni, klockan 8.00-9.30, i Oscarssalen, Krukmakarens hus (Frälsningsarmén), Mellangatan 21, Visby. Frukost serveras från 8.00.
IQ Samhällsbyggnad är en medlemsorganisation som syftar till att stärka samhällsbyggnadssektorn genom forskning, innovation (FoI) och kvalitetsutveckling. Vi driver frågor som är värdefulla för hela
sektorn i samhälls- och brukarperspektiv och verkar därför i skärningspunkten mellan näringsliv, politik och akademi. Som en neutral nod och katalysator för sektorsövergripande FoI-frågor arbetar vi för att:
IQ Samhällsbyggnad är en unik medlemsorganisation för företag och organisationer i samhällsbyggnadssektorn som är intresserade av forskning och innovation. Vi kombinerar forsknings- och innovationsfrågor med gränsöverskridande samverkan verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, politik, civilsamhälle och akademi.