Nu är det klart vilka forskningsprojekt som får medel i E2B2s första utlysning. 10 projekt som ska bidra till energieffektiviseringen och energisystemets omställning får sammanlagt 24 miljoner i stöd.
E2B2 är det största forskningsprogrammet inom området energieffektivt byggande och boende. Programmet stödjer forskningsprojekt inom bebyggelsens totala energianvändning över hela livscykeln.
I utlysning 1 som stängde i mars godkänns nu 10 av 36 projektansökningar av Energimyndigheten. Majoriteten av projekten behandlar energieffektivisering av uppvärmning, ventilation och fasadsystem i flerbostadshus och småhus. Andra projekt handlar om att ta fram planeringsverktyg för att konstruera optimala energisystem på stadsdelsnivå eller om att studera energikonsumenters beteende.
Urvalet har gjorts med hjälp av externa bedömare i E2B2s programråd. Avgörande vid bedömningen har bland annat varit energirelevans, nyhetsvärde, vetenskaplig kvalitet, näringslivsrelevans och marknadsförutsättningar.
Det är Energimyndigheten och IQ Samhällsbyggnad som tillsammans genomför samverkansprogrammet E2B2 under perioden 2013-2017. IQ Samhällsbyggnad fungerar som kansli för E2B2.
E2B2 utlysning 2 har öppnat och stänger den 2 oktober. Läs mer på www.E2B2.se
För ytterligare information kontakta:
Johan Skarendahl, projektledare E2B2, johan.skarendahl@iqs.se, 070-492 03 95
Lina Theander, kommunikatör E2B2, lina.theander@iqs.se, 070-752 05 73
IQ Samhällsbyggnad är en medlemsorganisation som syftar till att stärka samhällsbyggnadssektorn genom forskning, innovation (FoI) och kvalitetsutveckling. Vi driver frågor som är värdefulla för hela
sektorn i samhälls- och brukarperspektiv och verkar därför i skärningspunkten mellan näringsliv, politik och akademi. Som en neutral nod och katalysator för sektorsövergripande FoI-frågor arbetar vi för att:
IQ Samhällsbyggnad är en unik medlemsorganisation för företag och organisationer i samhällsbyggnadssektorn som är intresserade av forskning och innovation. Vi kombinerar forsknings- och innovationsfrågor med gränsöverskridande samverkan verkar i skärningspunkten mellan näringsliv, politik, civilsamhälle och akademi.