Grästorps kommun fortsätter arbeta för utvecklingen av Halle- och Hunneberg, en destination som växer i betydelse för både besökare och invånare. Tillsammans med Vänersborg och Trollhättan arbetar man för att lyfta bergen till att bli ett ännu starkare besöksmål.
”Med bolaget Halle och Hunneberg AB går vi in i en ny driftsform och fokuserar mer på helheten Halle- och Hunneberg som en besöksdestination som är del av Grästorp. Bergen har också ett stort värde för våra kommuninvånare, dess historia och guldkorn såsom Flo-utsikten och gyllene spiken", säger Robert Fransson, kommunalråd.
Arbetet med att utveckla platåbergen som besöksmål har pågått länge i Grästorp, inte minst genom arbetet med Platåbergens Geopark, där platåbergens betydelse och historiska värde för landskapet blev till Sveriges första UNESCO Globala Geopark.
”Vi ser ett stort värde i denna plats och är stolta över att vara med och utveckla den,” säger Anna Döse, näringslivschef i Grästorps kommun.
”Bergen är en viktig del av vårt landskap och vår identitet, och naturen och upplevelserna där är inte bara en viktig del av vår turism, utan också något som våra invånare i Grästorp värdesätter för rekreation och vardagsmotion,” fortsätter hon.
Halle- och Hunneberg erbjuder redan ett brett utbud av aktiviteter: här finns utställningar och museum, evenemang, mötes- och konferensmöjligheter, boende, vandring, guidningar, löpning, skidåkning, cykling och viltspaning. Området är också känt för sitt rika djurliv, där besökare har möjlighet att se älgar, hjortar och ett stort antal fågelarter.
”Vi vill vara en förebild inom hållbar naturturism och att besökare ska uppleva naturen på ett sätt som också skyddar den. Hållbarhet är en central del av vår strategi, och genom att bevara naturen ser vi till att framtida generationer kan fortsätta skapa minnen tillsammans på bergen,” säger Robert Stenberg, vd för Halle och Hunneberg AB.
Idag lanserar Halle och Hunneberg AB sitt nya varumärke, som markerar en viktig milstolpe i utvecklingen av ett av Sveriges mest unika naturområden.
Halle och Hunneberg AB, som startade sin verksamhet 1 januari 2024, ägs av Vänersborgs kommun och har samverkan med grannkommunerna Grästorp och Trollhättan samt Sveaskog. Ett stort förändringsarbete pågår för att utveckla verksamheten med målet att bli en av Sveriges främsta besöksdestinationer med fokus på hållbar turism och naturnära äventyr för både nya och gamla målgrupper.
Läs mer om vad som händer på bergen på Halle- och Hunnebergs hemsida, www.hallehunneberg.se
Välkommen till Grästorps kommuns pressrum. Grästorps kommun ligger i Västra Götalands Län och i gamla Skaraborgs Län, precis nedanför Vänern. Grästorps kommun är en av Sveriges mindre kommuner med nästan 6000 invånare. I Grästorps kommun arbetar nästan 500 personer för att ge omsorg till våra barn och äldre, sköta vatten, avfall, renhållning och trafik, ansvara för stadsplanering och byggfrågor, arbeta med kultur- och turism samt fritidsverksamhet plus mycket mer.