2021-04-07 04:30Pressmeddelande

Pep rapporten 2021: Coronapandemin har påverkat våra barns hälsa negativt

Carolina Klüft, verksamhetschef Generation PepCarolina Klüft, verksamhetschef Generation Pep

Varje år ger Generation Pep ut Pep-rapporten, en årlig temperaturmätare på barn och ungas fysiska hälsa. Över 8000 barn i åldern 4-17 år har fått svara på frågor om sina levnadsvanor. I årets rapport framgår att den pågående coronapandemin har påverkat barn och ungas mående negativt. Men den visar också att ”livsstilspandemin”  – där vi under lång tid blivit allt mer inaktiva och äter för lite av det kroppen behöver – inte tenderar att avstanna.  

Det vi ser är en livsstilspandemi som riskerar att få långsiktiga konsekvenser för hela samhället. Trots det är insatserna för få och frågan har fått för lite uppmärksamhet.Den negativa utvecklingen av våra levnadsvanor skördar redan många liv och kommer vara oerhört kostsamt för samhället om vi intesätter in kraftfulla åtgärder nu.En hel generations välmående står på spel, och nu är det dags att agera, säger Carolina Klüft verksamhetschef på Generation Pep. 

I Pep-rapporten 2021 kan vi bland annat se att: 

 

  • 1 av 5 barn svarar att de rört sig mindre under pandemin och nästan 1 av 3 svarar att de har haft mer skärmtid under pandemin. Bland gymnasieungdomarna upplever 3 av 10 att de varit mindre fysiskt aktiva.  
  • Endast2 av 10 barn nårdenrekommenderade mängdenfysisk aktivitet. Flickor når rekommendationen i lägreutsträckning än pojkar, redan ifrånsju års ålder är flickor mindre aktiva.   
  • 1 av 10barnharfemtimmar eller mer stillasittande skärmtid. Tonåringarna har mest skärmtid -30procentspenderarfemtimmareller merframför skärmenutanförskoltid.   
  • 44procentav tonåringarna sover mindre änrekommenderade8-9timmarper dygn. 
  • Endast1 av 10 barnlever hälsosamt, det vill säga att de både rörpåsigi den utsträckning de behöver samt äter tillräckligt av det som kroppen mår bra av.  

    Pep-rapporten 2021 visarlikt tidigare åratt endast två av tiobarn och unganår upp till Världshälsoorganisationens rekommendationer kring fysisk aktivitet omi genomsnitt60 minuter per dag. Allra värst ser det ut bland de äldre barnen. Det är också tonåringarna som blivit mest inaktiva under pandemin då deras idrottsaktiviteter ställdes in ochgymnasieungdomar harhaft digitalundervisningen stor del av läsåret.Detta innebär att mångatonåringarkan ha spenderat hela dagar stillasittandes under lektionstid för att sedan fortsätta med stillasittandet på sin fritid i form av datorspel, tv-tittande ellersurfande.    

 

Vi är många som länge har efterfrågat en nationell handlingsplan för fysisk aktivitet och hälsosamma matvanor.Vi hoppasattSveriges beslutsfattarekommeranvända slutetavpandemin som en ny start för att nå det folkhälsopolitiska målet att sluta de påverkbara hälsoklyftorna inom en generation, säger Kristina Sparreljung generalsekreterare på Hjärt-Lungfonden

Första enkätundersökningen för Pep-rapporten gjordes hösten 2018 och publicerade sedan i rapporten våren 2019. Under dessa år har andelen barn 4-6 år som inte har haft någon eller max en timmas stillasittande skärmtid minskat. Det är alltså färre yngre barn som haftlite eller ingen stillasittande skärmtid i år jämfört med 2019 års rapport. Denna utveckling har skett parallellt med attandelen tonåringar som har mest skärmtid har ökat.

 

Om Pep-rapporten 2021 

Pep-rapporten är en enkätundersökning om hur mycket svenska barn ochungdomari åldrarna417år rör på sig, vad de äter och hur dessa faktorer runt omkring barnen hänger samman med levnadsvanorna. Bakom undersökningen står Generation Pep och Pep-rapporten 2021genomförs med stöd av Hjärt-Lungfonden. SOM-institutet vid Göteborgs Universitet har genomfört undersökningen.  I rapporten sammanfattasde viktigaste insikterna från undersökningen som genomfördes under september tilldecember2020. Detaljerade resultat finns tillgängliga i en bilaga. 


Om Generation Pep

Generation Pep är en icke vinstdrivande organisation som arbetar för att sprida kunskap och skapa engagemang kring barn och ungdomars hälsa. Kronprinsessparet är initiativtagare till Generation Pep som tillsammans med aktörer från hela samhället vill driva ett ambitiöst och långsiktigt folkhälsoarbete med barn och unga i fokus. Läs mer på generationpep.se


Kontaktpersoner

Emma Blomdahl Wahlberg
Kommunikationsansvarig
Emma Blomdahl Wahlberg