2023-05-26 11:13Pressmeddelande

Världscupen kommer till Gällivare

Världseliten kommer till Hellnerstadion som fick sitt namn efter Marcus Hellner som formades vid Gällivare skidgymnasium. Foto: Daniel Olausson Follow the lightVärldseliten kommer till Hellnerstadion som fick sitt namn efter Marcus Hellner som formades vid Gällivare skidgymnasium. Foto: Daniel Olausson Follow the light

Nu är det klart – Den 2-3 december kommer världsstjärnorna i längdskidåkning till Hellnerstadion på Dundret för världscup.

Igår beslutade det internationella skid- och snowboardförbundet, FIS, att Gällivare blir en av tre svenska arrangörsorter för världscupen 2023/24. Det väl genomtänkta beslutet innebär att världscuppremiären inleds i finska Ruka och därefter fortsätter till Gällivare.
– För att göra så lite klimatavtryck som möjligt så ligger Gällivare bra till i förhållande till Ruka, både resmässigt men också produktionsmässigt. Vid den här tiden på året är det svårt för andra att producera snö och det faller sig naturligt för oss, säger Leif Johansson, ordförande i Gellivare Skidallians och Sport Event Gellivare Lapland.

Gällivare har sedan mitten av nittiotalet arrangerat världscuptävlingar med stor framgång, senaste gången världscuptävlingar avgjordes i Gällivare var 2012. Efter gårdagens glädjande beslut så har planeringen startat. Bland annat ska en organisation tillsättas för att bemöta frågor som exempelvis exponering, boende och volontärarbete.
– Den närmaste tiden kommer vi tillsammans med Gällivare kommun utveckla och förbättra Hellnerområdet, bland annat ersätta vallabodar, säger Leif Johansson.

Leif ser fram emot att arrangera tävlingarna och hoppas att få uppleva något liknande som 2008, då Gällivares före detta skidgymnasieelever Marcus Hellner och Charlotte Kalla stod högst upp på prispallarna.
– Sen vill jag naturligtvis att detta ska bli en riktig publikfest med kringarrangemang där våra kommuninvånare och våra besökare kan känna sig stolta över att vara en del av det.

För mer information:
Daniel Sonntag, eventsamordnare vid Gällivare kommun
Telefon: 0970-818 767Om Gällivare kommun

Strax norr om polcirkeln ligger en plats som präglas av en stark gemenskap. Här går byarna, kulturen och språken över gränser och enar. Här svetsar urkraften samman och naturtillgångarna bidrar till internationellt företagande och Sveriges framgång. Vår största tillgång är människorna. Människorna som står stadigt i platsens unika kulturarv med blicken fäst på en spännande framtid. Och vi behöver bli fler. Just nu riktas världens blickar mot Gällivare när gruvnäringen investerar miljardbelopp för att göra en grön omställning av industrin. Det skapar framtidstro, stolthet och jobb. Vi bygger som aldrig förr. Nyligen invigdes Kunskapshuset som har uppmärksammats internationellt för sin unika design. Vi har skapat en friidrottsarena och en toppmodern is- och evenemangsarena. Vi bygger bostäder och vi skapar ett av Sveriges största trähus som kommer att fyllas med 23 000 kvadratmeter kultur och aktivitet. Vårt läge och våra förutsättningar har fostrat oss i en anda där vi alltid behövt anstränga oss lite mer. Det har vi stor nytta av nu när vi bygger för framtiden och för dig som vill bli en del av vår gemenskap. Välkommen, welcome, buorisboahtem, bures boahtin, tervetullut, tervetuloa till Gällivare!