2023-05-08 14:42Pressmeddelande

Gällivare föreslås som arrangörsort för världscupen

Världseliten kommer till Hellnerstadion som fick sitt namn efter Marcus Hellner som formades vid Gällivare skidgymnasium. Foto: Michael RenströmVärldseliten kommer till Hellnerstadion som fick sitt namn efter Marcus Hellner som formades vid Gällivare skidgymnasium. Foto: Michael Renström

FIS föreslår Gällivare som ort för svenska VC-tävlingar säsongen 2023/2024.

- Vi är så glada. Att Gällivare återigen kan få vara arrangörsort för världscupen följer vårt ”spår” om framtidsutveckling. Det är här det händer, säger kommundirektör Monica Flodström.

Det bäddas för en ny stor skidfest på Hellnerstadion på Dundret efter beskedet att Internationella skid- och snowboardförbundet, FIS, har föreslagit Gällivare som arrangörsort för världscupen. Gällivare har sedan mitten av nittiotalet arrangerat världscuptävlingar med stor framgång, senaste gången världscuptävlingar avgjordes i Gällivare var 2012.

- Fantastiskt om världscupen återvänder till Gällivare. Ett så stort arrangemang betyder mycket för hela Gällivare. Vi ser fram emot spännande dagar i början på december, säger Birgitta Larsson, kommunstyrelsens ordförande.

Förslaget, som väntas bli spikat på Internationella Skidförbundets toppmöte 24 maj, innebär att världsstjärnorna kommer till Gällivare den 2-3 december för världscuptävling i längdåkning.

- Jättekul! Gällivare är en vintersportort och vi har perfekta förutsättningar för att ordna högklassiga tävlingar. Tillsammans med Sportevent ska vi se till att erbjuda fantastiska dagar både för åkare och publik, säger Henrik Ölvebo, ordförande i ungdom, fritid och kulturutskottet.

Nu har vi verkligen något roligt att se fram emot. Tävlingarna, som är öppna för både juniorer och seniorer, kommer TV-sändas hela helgen.

För mer information:
Daniel Sonntag, eventsamordnare vid Gällivare kommun
Tfn. 0970-818 767Om Gällivare kommun

Gnistrande vinter, ljusa sommarnätter, tio minuter till allt. Gällivare ligger vackert inbäddat i ett enastående landskap 10 mil norr om polcirkeln. I kommunen bor ca 18 000 människor med närhet till arbete, service och natur. Här finns länsdelssjukhus, väl utbyggd barnomsorg, bra skolor, ett rikt föreningsliv och varierat kulturutbud. Närheten till naturen ger stora möjligheter till fritid och upplevelser utöver det vanliga, året runt. Från norrbottenskusten till Gällivare tar det ett par timmar med tåg eller bil och lite drygt det från Stockholm med dagliga flygförbindelser. Här finns en differentierad företagsamhet med gruvnäring av världsklass som huvudsaklig basnäring. Just nu bygger vi nya Gällivare i takt med att områden i Malmberget avvecklas. Tidernas största samhällsomvandling till följd av gruvnäringens fortsatta expansion. 250 000 nya kvadratmeter av bostäder, kommunala verksamheter och kommersiella lokaler ska byggas under de närmaste 15 åren.


Kontaktpersoner

Mikaela Åkerlund
Kommunikatör
Mikaela Åkerlund