2024-03-14 08:02Pressmeddelande

Falkenberg prioriterar arbetet med en ny trafikstrategi

Flygfoto Falkenbergs centrumFlygfoto Falkenbergs centrum

Falkenbergs kommunstyrelse har beslutat att ge kommunstyrelseförvaltningen i uppdrag att utveckla och prioritera en omfattande trafikstrategi. Strategin omfattar hela Falkenbergs kommun, med målet att stärka den lokala och nationella hållbarhetsagendan samt främja en attraktiv och levande stadskärna.

Den nya strategin kommer att ersätta den nuvarande trafikplanen från 2015, som i huvudsak omfattar centrala Falkenberg. Den nya strategin omfattar hela kommunen och dess invånare, och ska peka ut vägen för en mer tillgänglig, hållbar och attraktiv stadskärna.

– Genom att ta fram en omfattande trafikstrategi kan vi bättre möta upp våra lokala och nationella mål, fortsätta vår tillväxt och skapa en stadskärna som är både hållbar och inbjudande. Detta strategiska arbete är avgörande för att säkerställa att Falkenberg förblir en attraktiv plats att leva, arbeta och besöka även i framtiden, säger Marik Alwerud, Trafik- och mobilitetsstrateg.

Ska möta framtidens hållbara resvanor

Sedan den senaste trafikplanen antogs 2015 har mycket förändrats inom transportsektorn, inklusive en snabb utveckling mot mer hållbara resor och persontransporter. Detta har skapat ett behov för Falkenbergs kommun att uppdatera sin vision och strategier för att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Ett antal tidigare uppdrag, inklusive utveckling av en lokaliseringsutredning för samlingsparkeringar, en strategi för laddinfrastruktur, och en översyn av busslinjerna för att underlätta pendling med tåg och buss i hela kommunen, kommer att integreras i arbetet med den nya trafikstrategin.

Uppföljning i mars 2025

Arbetet med trafikstrategin är tänkt att slutföras med en omfattande redovisning till kommunfullmäktige, följt av en uppföljning av kommunstyrelsen i mars 2025, för att säkerställa att de uppsatta målen uppnås och att strategin fortsätter att vara relevant och effektiv.



Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".


Kontaktpersoner

Trafik- & Mobilitetsstrateg
Marik Alwerud
Kommunstyrelseförvaltning