2024-04-22 12:05Pressmeddelande

Falkenberg fortsatt en trygg plats

Christian Skröder, utvecklingsledare för brottsförebyggande arbeteChristian Skröder, utvecklingsledare för brottsförebyggande arbete

Falkenbergs kommun och polisen i Falkenberg mäter årligen hur tryggheten upplevs på olika platser i kommunen. Förra året besvarade 923 personer enkäten och majoriteten av de svarande var i åldern 30 – 65 och bosatta i Falkenbergs tätort. Enkäten är öppen för alla att svara på under september månad.

Den årliga trygghetsenkäten visar att Falkenberg till stora delar fortfarande upplevs som en trygg plats. Samtidigt sker en svag försämring av hur vi upplever vårt närområde.

– Här har vi ett förbättringsarbete att göra för att få en bättre bild av hela kommunen, säger Christian Skröder, Utvecklingsledare  brottsförebyggande arbete på Falkenbergs kommun.

Han ser även en förbättringspotential när det kommer till att få fler att svara på trygghetsenkäten.

– Vi behöver få ett bättre underlag och spridning i ålder och geografi inför nästa trygghetsenkät, säger han.

Flera saker påverkar känslan av trygghet

En majoritet av de som svarat upplever fortfarande Falkenberg som en trygg plats, 63 procent. Över 80 procent känner sig trygga i sin bostad och i området där de bor. Samtidigt har det skett en ökning av gruppen som känner sig otrygga och 7 procent fler upplever Falkenberg som en otrygg plats. 

– Otrygghet är en subjektiv känsla och skiljer sig åt mellan olika människor. Känslan av otrygghet påverkas av saker vi läser, hör eller upplever. Även sådant som sker på andra håll i Sverige. Det kan därför vara svårt att avgränsa enskilda faktorer som påverkar känslan av otrygghet för en specifik plats eller område lokalt, säger Anneli Svensson, kommunpolis i Falkenberg.

Flera brottskategorier har gått ned i Falkenberg samtidigt som fler upplever en otrygghet.

– Vi behöver bli ännu bättre på att kommunicera så att människor får en korrekt bild av hur det är i Falkenberg och inte påverkas för mycket av saker som sker på andra håll i Sverige, säger Christian. 

Trygghetsenkäten 2023 i korthet

  • Fler respondenter än 2022 men färre än 2021.
  • 3 av 4 respondenter är kvinnor.
  • Nästan hälften av de som svarar är mellan 46 - 65 år.
  • Närmare 3 av 4 svaranden bor i Falkenberg tätort.
  • Över 80 procent känner sig trygga i sin bostad.
  • 63 procent känner sig trygga Falkenberg (hela kommunen).
  • Egna upplevelser, relationen till grannar, hur det ser ut runt omkring en och information från media som är de fyra vanligaste anledningarna till svarandes upplevelse av trygghet.
  • Respondenter är mest oroliga för att bli utsatt för misshandel, inbrott och stöld.
  • För att öka tryggheten vill svaranden att fler poliser syns i samhället, ha kameraövervakning och arbeta brottsförebyggande.


Ämnen: Trygghet

Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".


Kontaktpersoner

Christian Skröder
Utvecklingsledare brottsförebyggande arbete
Christian Skröder
Kommunstyrelseförvaltningen