2020-09-25 09:32Pressmeddelande

Besöksförbudet på äldreboenden upphör den 1 oktober

Sedan den 1 april har det rått besöksförbud på samtliga äldreboenden i landet. Den 15 september meddelade regeringen att besöksförbudet hävs från och med den 1 oktober. Falkenbergs kommun har nu tagit fram en rutin kring besök, så att dessa även fortsättningsvis kan ske på ett säkert sätt.

– Det senaste halvåret har varit en utmanade tid för både anhöriga och äldre, så det är glädjande att vi nu kan öppna upp för besök igen. Men det är viktigt att betona att pandemin inte är över trots att läget blivit bättre. Att öppna upp våra äldreboenden innebär en ökad risk för smittspridning och vi måste hantera besöken på ett sätt så att vi minimerar denna risk, säger socialchef Johan Klingborg.

– Vi har i dag ingen smitta på våra äldreboenden, men vi vet att det fortfarande finns coronasmitta i Falkenberg och det gör såklart att vi känner en viss oro.

En mötesvärd följer besökarna

Beslutet att häva det nationella besöksförbudet grundar sig på att smittspridningen minskat i samhället och att äldreboendena har förbättrat sina arbetssätt och rutiner för att förhindra smittspridning.

Men trots att besök kommer vara tillåtet från och med den 1 oktober så kommer det ändå finnas krav på att de sker under säkra former.

– Vi kommer bland annat att hålla ytterdörren fortsatt låst på våra äldreboenden, så att vi kan försäkra oss om att de besökare som kommer har bokat en tid och känner till säkerhetsåtgärderna. Som anhörig blir man sedan lotsad av en mötesvärd till ens närståendes lägenhet och det är där besöket ska ske. Vi vill inte att anhöriga vistas ute i de gemensamma utrymmena så som tv-rum och kök. Det handlar om att inte utsätta övriga vårdtagare för en risk, säger Johan Klingborg.

– Som anhörig bokar du ditt besök på samma sätt som du bokat en mötestid i de säkra mötesplatserna.

Stort personligt ansvar

Johan Klingborg betonar att ett stort ansvar kommer att ligga hos den enskilda individen som ska besöka sin närstående.

– Det är viktigt att fortsätta följa de rekommendationer som finns från Folkhälsomyndigheten. Det handlar framför allt om att stanna hemma om du är sjuk eller har symptom. Det är också viktigt att fortsätta hålla avstånd till varandra även om man längtar efter att kramas, säger Johan Klingborg.

Kontaktperson:

Johan Klingborg, socialchef, Falkenbergs kommun, tel: 073-867 41 74


Om Falkenbergs kommun

Vi i Falkenbergs kommun har ett brett och viktigt samhällsuppdrag. Vi utbildar barn och unga i våra förskolor och skolor. Våra medarbetare ger kommunens invånare vård, omsorg och stöd i sina hem eller i våra boenden. Vi planerar för bostäder, vägar och gator, avfallshantering, vatten- och avloppsförsörjning. Vi förvaltar och utvecklar Falkenberg som plats, i enlighet med vår vision "vi växer för en hållbar framtid".


Kontaktpersoner

Kontaktcenter, Falkenbergs kommun
Kontaktcenter, Falkenbergs kommun
Det här är vår växel, be om att få tala med talespersonen i pressmeddelandet.