2023-12-19 13:43Pressmeddelande

Från Syrien till kock för Nobelbanketten

Fadi Touma med Nobelkocken Jacob Holmström i bankettköket på Stadshuset.Fadi Touma med Nobelkocken Jacob Holmström i bankettköket på Stadshuset.

Fadi Touma är till vardags kökschef på Engsholms Slott men i samband Nobelbanketten var hans arbetsplats i Stadshusets bankettkök. Då var han en av 44 utvalda kockar som lagade årets Nobelmeny. Fadi kom som flykting från Syrien 2014 och kom in i restaurangbranschen via ett jobb som diskare. När köket behövde assistans hoppade Fadi in. Han lärde sig fort och avancerade till köksbiträde och kock. Och nio år efter ankomsten till Sverige står han sida vid sida med årets Nobelkock och lagar mat till festernas fest!

Fadi Touma, 30 år, kom till Engsholms Slott 2020 och han har nu delat köksansvar tillsammans med kollegan Greger.

”Fadi sökte en tjänst inom servis hos oss men vi insåg snart att han passar mycket bättre i vårt kök berättar Kerstin Johansson, vd och delägare Engsholms Slott. Idag jobbar Fadi med delat ansvar som kökschef på Engsholms Slott. Driv och ödmjukhet kännetecknar Fadi. Han är verkligen beviset för att det går att lyckas i vår bransch. Från diskare till Nobel, vilken solskenshistoria avslutar Kerstin.”

Nobel - det största man kan vara med om
Varje år väljs ett 40-tal kockar ut för att tillsammans med årets Nobelkock och Stadshusrestaurangers köksmästare Gunnar Eriksson laga årets Nobelmeny. Fadi blev en av de utvalda i år. Arbetet i bankettköket börjar fyra dagar innan Nobelbanketten äger rum.

” När möjligheten att få jobba för Nobelbanketten kom kändes det overkligt. Det var en fantastisk upplevelse att få vara delaktig berättar Fadi Touma. Det känns stort att fått vara med om detta efter min korta karriär inom köksyrket. Jag utbildade mig för bara fyra år sedan även om passionen och kärleken för gastronomi har funnits länge”

”Att få möjligheten att arbeta med Nobel är det största jag varit med om i min karriär. Jag är så glad och har utvecklats och lärt mig mycket. Teamet i köket under Nobelveckan var enastående. Alla bidrog med väldigt bra energi som gjorde att vi lyckades med den stora leveransen. Att få uppleva gastronomi på denna nivå var mäktigt. Den omfattande planeringen och logistiken är något jag tar med mig från veckan i bankettköket”.

Tillbaka på Engsholms Slott
Fadi var framförallt delaktig i förrätten under Nobel och tar med sig inspiration från den och övriga rätter tillbaka till köket på Engsholms Slott. Flera tekniker jobbar man redan med, som att lägga in grönsaker från de egna odlingarna när det är säsong.

Engsholms Slott serverar julbord fram till den 21 december. Med start den 27 december serveras Slottets 4-rätters meny där fokus ligger på rätter med så närproducerade råvaror som möjligt. Maten lagas alltid med omtanke och kärlek till både gästerna och miljön.


Om Engsholms Slott

Sveriges sista Vasaborg – så har slottet kallats. Dagens Engsholms Slott byggdes som bostad 1916 av industrimannen Philip Wersén, även känd som en av grundarna till Scania. 1986 köptes slottet av restaurangfamiljen Åke Johansson och efter en omfattande renovering från privatbostad stod konferenshotellet Engsholms slott äntligen klart vid årsskiftet 1987-88. Slottet drivs idag av tredje generationens restaurangägare med systrarna Kerstin Johansson och Maria Stridh i spetsen.


Kontaktpersoner

Kerstin Johansson
vd
Kerstin Johansson