2024-03-21 07:00Pressmeddelande

Platsaktivering skapade en tryggare plats i Haninge

Sommartorget Haninge entréSommartorget Haninge entré

 

Tack vare bland annat en ny växtvägg, konstutställningar dygnet runt hela året samt ett offentligt piano och foodtrucks vistades dubbelt så många vid Haninge entré 2023. Därutöver arrangerades aktiviteter och evenemang i snitt tre gånger i veckan där antalet deltagare och besökare ökade med 48 respektive 78 procent jämfört med året innan.  

Nu släpps Haninge entrés platsrapport för 2023. 

 

Den idéburna ideella förening Centrum för AMP, som står bakom aktiveringen, har som övergripande mål att levandegöra offentliga platser för att skapa trygghet och minska brott. Detta görs genom att skapa attraktiva miljöer och positiva upplevelser. Resultat från en trygghetsenkät som besvarats av 200 boende visar att arbetet ger resultat. Upplevelsen av störande beteenden minskade med över 30 procent och skadegörelsen med 40 procent.

 

Platsrapporten beskriver den verksamhet som bedrivits enligt AMP-modellen varje dag året runt vid Haninge entré. Rapporten redogör både de effekter som verksamheten har haft på platsen i form av ökad trygghet, trivsel och gemenskap men också hur verksamheten tagit sig an platsens specifika utmaningar.  Ett av målen är även att få människor att vistas längre och känna ett ägandeskap av platsen.

 

“Vi har noterat en spirande communitykänsla bland våra besökare, något även näringsidkare i området har vittnat om. Människor som inte har möts tidigare pratar med varandra på våra loppisar, i kön till torsdagarnas cykelmek eller vid Sommartorgets pysselbord.” säger Philippa Staffas, verksamhetsledare vid Haninge entré. 

 

I platsrapporterna delar Centrum för AMP med sig av sina metoder och erfarenheter från den operativa verksamheten. Rapporterna är en återkoppling till AMPs lokala partners i form av kommuner och fastighetsägare lika mycket som en inspirationskälla och summering av insikter om hur platsaktivering fungerar i praktiken. 

 

“Vi hoppas kunna inspirera fler att satsa på platsaktivering i offentliga rummet. Vi är ett kunskapscenter och delar mer än gärna med oss av våra erfarenheter och hur vi hanterat olika utmaningar. Vi har en hög ambitionsnivå. Vår vision är att få alla människor att alltid känna gemenskap och trygghet på offentliga platser.” säger Helena Olsson, VD för Centrum för AMP. 

 

Läs hela rapporten här.



Om Centrum för AMP

Centrum för AMP är en idéburen ideell förening som arbetar med brottsförebyggande platsutveckling genom att levandegöra offentliga platser för att skapa trygghet. Som enda aktör i Sverige arbetar Centrum för AMP med en helhetslösning av gestaltning, aktivering, aktiviteter och evenemang på platser som är bemannade året runt.  

Arbetet genomförs enligt AMP-modellen (affärs- och medborgarplats). Modellen är evidensbaserad och lägger stor vikt vid uppföljning. Den utgår ifrån internationellt välbeprövade teorier och metoder som broken windows, BIDs (Business Improvment Districts) och placemaking, som anpassats till svenska förhållanden 

Om AMP-modellen   
Affärs- och medborgarplatsmodellen (AMP-modellen) är en platsutvecklingsmodell som syftar till att skapa trivsamma och trygga platser. En modell för utveckling och skötsel av offentliga rum.  


Kontaktpersoner

Helena Olsson
VD
Helena Olsson
Philippa Staffas
Verksamhetsledare Haninge entré
Philippa Staffas