En kretsloppsplan som gäller för åren fram till 2030 i Borlänge kommun har antagits av kommunfullmäktige. Fokus ligger på att skapa ett mer cirkulärt och resurseffektivt samhälle.
Planen, som har arbetats fram gemensamt mellan samtliga Dalakommuner och därefter lokalanpassats, siktar på en totalt minskad avfallsmängd om 25 procent de närmsta sex åren. Under samma period ska materialåtervinningen öka rejält och mängden avfall som går till förbränning halveras.
- Det är en ambitiös, men på intet sätt omöjlig, plan att förverkliga, säger Sara Johansson, avfallsstrateg på Borlänge Energi.
- Jag är väldigt glad och stolt över att den nu är antagen och kan tas i bruk. Det här ska inte bli en pappersprodukt, fortsätter hon.
Kretsloppsplanen ersätter det tidigare formatet avfallsplan genom att mycket tydligare fokusera på cirkularitet, avfallsförebyggande och återbruk.
- Vi behöver minska vårt avfall kraftigt, men också i mycket högre grad än i dag se det avfall som blir kvar som en resurs, säger Sara Johansson.
Genom att främja hållbar konsumtion hos både hushåll och verksamheter ska klimatpåverkan minskas och nya arbetssätt för återbruk och hållbar avfallshantering utvecklas. Planen betonar vikten av samarbete mellan kommuner, företag och invånare för att nå målen och minska klimatutsläppen.
Exempel på områden som lyfts fram i planen är återvinning av byggavfall, minskat matsvinn samt förbättrad insamling av förpackningar.
- Närsorteringen kommer att vara en viktig del. Nästa år inför vi fastighetsnära förpackningsinsamling för våra drygt 11 000 villakunder och genom att underlätta källsorteringen kommer sorteringsgraden att öka. Resultat från andra kommuner som redan infört närsortering visar att restavfallet kan minska med omkring 30 procent när vi kan sortera ut våra förpackningar enkelt hemma på tomten, säger Sara Johansson.
Ett helt annat fokusområde är återbruk av kontorsmöbler.
- De flesta verksamheter har nog möbler ståendes i förråd eller källare som skulle kunna nyttjas. Istället för att köpa nytt är det viktigt att vi använder det vi redan har i så hög utsträckning som möjligt. Därför är en åtgärd i kretsloppsplanen att utveckla återbruk av möbler inom kommunkoncernen, berättar Sara Johansson.
Ulrik Bergman (M), ordförande för Borlänge Energi, tillika kommunalråd i Borlänge kommun, är nöjd över att planen nu är antagen.
- Det är en välarbetad och gedigen plan med fokus på återanvändning och minskat avfall. Jag ser fram emot att det ska göras verkstad av den.
Att leverera bekvämligheter till Borlängeborna är ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Förutom att tillhandahålla el, elnät, fjärrvärme, stadsnät, vatten, avlopp, dagvatten och avfall i Borlänge sköter vi på Borlänge Energi även kommunens gator, vägar och grönområden. Vårt jobb är att leverera våra produkter 24 timmar om dygnet, med miljöriktig hantering, bra service och till så låga priser som möjligt. Men det är också ett ansvarsfullt åtagande som ställer stora krav – inte minst vad gäller miljön. Vi vill att Borlänge ska vara en hälsosam stad att leva i. Idag och i många generationer framöver.