2025-07-17 06:40Pressmeddelande

Västerhavsveckan kommer till Bohusläns museum 6 augusti

Illustration. En pojke i seglarmössa gör honnör, han är omgiven av marina objekt i olika ljusa färger.

Västerhavsveckan är en återkommande temavecka för havsmiljön initierad av Västra Götalandsregionen. Ett 100-tal aktörer arrangerar aktiviteter under veckan och som så många år tidigare är Bohusläns museum en av dem. Denna dag tillägnar vi Västerhavsveckan med massor av aktiviteter för alla åldrar! Samtliga aktiviteter är gratis att delta i.

Program

Havsverkstad
Kl. 11.00–16.00

Lär känna djuren i Västerhavet, experimentera och lär mer om vattenkraft, flytkraft, Arkimedes princip, musslors reningsförmåga och mycket mer! En del av museets temadag under västerhavsveckan.

Plats: Utanför museet

Havslabbet
Kl. 12.00–13.00, 14:00-15:00

Besök havslabbet och gör spännande vattenexperiment. Vatten finns överallt omkring oss och i oss. Vattnet är också ett unikt ämne med många fantastiska egenskaper. Träffa Maritiman och gör spännande vattenexperiment. Du får låna riktig labbutrustning och göra ett häftigt experiment med ämnen som du kan hitta hemma i köket.

Föranmälan: Fri entré, begränsat antal platser för barn 6–11 år. Yngre i målsmans sällskap.

Föranmälan via museets reception, ange vilket pass ni vill gå på. Telefon 0522-656501

Plats: Utanför museet

 

Föredrag: Hur mår våra fåglar i skärgården?
Kl. 10.30–12.00

Jan Uddén är biolog och Uddevallas främsta fågelexpert

Plats: Spisrummet

Barnteater: Vattenmannen och Speed: Den stora skräpshowen
Kl. 11.00–12.00

Skräp både till land och havs är ett av de största miljöproblemen idag. ”Den stora Skräpshowen” tar på ett lekfullt och musikaliskt sätt upp de frågorna; barnen får vara med och sjunga, dansa och diskutera hur situationen ser ut idag. Vattenmannen har med sig sitt allra senaste experiment där han ska trolla bort sin plasthäst- utan ett spår! Speed hjälper till och vet (som vanligt) allt om skräphantering. Vad ska vi göra med all plast i haven? Vad händer med de sopor vi samlar in hemma, hur återvinns plasten?

En show som inspirerar till miljötänk (förhoppningsvis) utan att ge barnen klimatångest-det är ju vi vuxna som ställt till det.

Ålder: Från 5–12 år. Fri entré

Plats: Hyllan

Föredrag: Klimatförändring och havens framtid
Kl. 12.00–13.30

Haven är livsviktiga för livet på jorden – men hur mår de egentligen? Hur påverkas människor, djur och väder av klimatförändringarna? Och vad behöver hända för att vi ska kunna se några ljuspunkter i framtiden?

Ola Kalén är oceanograf vid SMHI och expert på havsklimat. Han är delaktig i frågor kring vattenstånd i SMHI:s expertgrupp för stigande havsnivåer och arbetar med att hantera och analysera data från fasta mätplattformar och expeditioner.”

Plats: Hörsalen

Visning: Båtliv
Kl. 13.00–13.30

Sverige är ett av världens fritidsbåts-tätaste länder. Ungefär en tredjedel av svenskarna åker fritidsbåt varje år, och många dras till Sveriges västra kust och Bohuslän. Det som en gång var ett exklusivt nöje har blivit en folkrörelse. Under visningen av vår utställning Båtliv får du dyka in i båtlivet i Bohuslän och hur det utvecklats från sekelskiftet till idag.

Plats: Västerhallen

Föredrag: Den bohuslänska skärgårdens fornlämningar – hur vet vi det vi vet?
Kl. 13.30–15.00

Staffan von Arbin berättar om hur den antikvariska kunskapen om tomtningar, labyrinter, sjöfararristningar, skeppsvrak och andra kulturhistoriska lämningar i skärgården har vuxit fram över tid. I jämförelse med många andra av Bohusläns fornlämningar vaknade intresset för de maritima lämningarna förhållandevis sent. En konsekvens av detta var att det dröjde lång tid innan de erhöll lagskydd som fornlämningar.

Staffan von Arbin är marinarkeolog vid Bohusläns museum

Plats: Spisrummet

Visning: Båtliv
Kl. 15.00–15.30

Sverige är ett av världens fritidsbåts-tätaste länder. Ungefär en tredjedel av svenskarna åker fritidsbåt varje år, och många dras till Sveriges västra kust och Bohuslän. Det som en gång var ett exklusivt nöje har blivit en folkrörelse. Under visningen av vår utställning Båtliv får du dyka in i båtlivet i Bohuslän och hur det utvecklats från sekelskiftet till idag.

Plats: Västerhallen

Film: Käringön – en utpost i havet
Kl. 15.30–16.30

Käringön en utpost i havet är en dokumentärfilm om Käringön utanför nordvästra Orust och det goda samhället, fiskets uppgång och fall längs Bohuskusten och hur ett utvecklingsprojekt gav fiskarsamhället längst ut i skärgården hopp och framtid. (59 min). Filmen skildrar öns drygt 400-åriga fiskehistoria där lotsverksamhet, högkyrklighet, sjöräddning och mycket annat har format ö-livet till vad det är idag.

Plats: Hörsalen

Film: Bohuskust – ett vresigt paradis
Kl. 17.30–19.15

Filmen ”BOHUSKUST – ett vresigt paradis” är en naturdokumentär som söker Bohuskustens själ under fyra årstider. Svante Lysén. Filmen är 101 minuter lång.

Plats: Hörsalen


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Liselotte Munther
Enhetschef Utställningar och pedagogik
Liselotte Munther