2018-11-14 10:09Pressmeddelande

Utställningen Tryck till jul öppnar på Bohusläns museum den 17:e november

null

Den som har besökt Bohusläns museum de senaste dagarna har med största sannolikt drabbats av tidig julstämning. I nedre galleriet förbereds det nämligen för en av årets sista utställningar – Tryckt till jul. Från och med nu på lördag fram till den 27:e januari kommer besökarna att kunna ta del av en mängd olika jultextilier från textilformgivningens glansdagar.

En del besökare kommer sannolikt att känna igen vissa textilier från sin barndom, barndomsjularna har en förmåga att lämna avtryck. I samlingen får besökare se julmönstrade textiltryck där det äldsta kommer från 1920-tal medan större delen har sitt ursprung från 1950- och 1960-talet.

- Jag är så glad över att vandringsutställningen Tryckt till jul nu finns att se på Bohusläns museum. Utställningen är en färgsprakande hyllning till formgivare och tryckta jultextilier som gör en alldeles varm om hjärtat, säger utställnings- och programantikvarie Jienny Gillerstedt.

Utöver mängden av olika julmönster presenteras 11 stycken formgivare, mestadels kvinnor, som gett upphov till många av de textilier som visas. Bakom utställningen ligger kulturhistorikerna Anna Lindqvist och Marie Odenbring Widmark som till vardags är verksamma på Östergötlands museum respektive Västarvet. Tryckt till Jul har tidigare gästat bland annat Västergötlands museum, Norrköpings stadsmuseum och Textilmuseet i Borås.

Tryckt jul kommer invigas samtidigt som den stora slöjdutställningen Midvinterfest den 1:a december klockan 12 på museet. För den som inte kan vänta är det alltså möjligt att redan nu på lördag besöka utställningen.

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Jan Uddén
Museipedagog
Jan Uddén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund