2018-05-16 07:10Pressmeddelande

Upplev stora nordiska kriget i utställningen Röster från kriget - i skuggan av Karl XII

null

Nu öppnar vi portarna för utställningen Röster från kriget - i skuggan av Karl XII. Utställningen har Uddevalla som scen och berättar om hur stora nordiska krigets slutskede påverkade människorna i Bohuslän. I utställningen möter du fem olika karaktärer, allt från hattmakerskan till kvinnliga regementschefen och mycket mer. 

I år är det 300 år sedan Karl XII stupade vid Fredrikshald, Norge och det markerade även början på slutet av det stora nordiska kriget. Då började Sverige söka fred med sina fiender. 

- Bohuslän som är och alltid varit ett gränsland som bytt nationalitet många gånger har sett sin beskärda del av krig. Därför vill vi, nu 300 år efter Karl XII:s död, visa på hur medborgarna hade det under kriget men också krossa myter om Karl XII. Han var mycket mer mångkulturell än vad vissa idag vill visa, säger utställningsantikvarie Jienny Gillerstedt på Bohusläns museum. 

I utställningen möter vi soldatdottern, regementschefen, kaparen, hattmakaren och ryttarmästaren för Bohusläns dragoner. Alla ger de sin syn på kriget utifrån deras erfarenheter. Som guide kan man få syskonparet Anna och Gabriel som guide. 

- Vi vill ge inblick i de vanliga människornas liv och inte bara åt kungar och generaler som oftast får mest uppmärksamhet. Nu får vi följa soldatdottern Hedvig Larsdotter som berättar om hur livet på krigsfältet ser ut och vad hon och hennes mamma har för roller på fältet, berättar Gillerstedt. 

Utställningen invigs 26 maj klockan 13:00 med där du förutom att se utställningen kan träffa Bohus Elfsborgs karoliner, lyssna på musik av Martin bagge och lyssna på Herman Lindqvist, historiker. Röster från kriget - i skuggan av Karl XII står sedan till 4 november. 

Program för Invigning lördagen 26/5:

13:00-13:30 Invigning
Invigningstalare: Hans Kindgren, museichef Eva Bonde, chefredaktör för Historiskan, Herman Lindqvist, historiker
Presentatör: Jienny Gillerstedt, utställningsansvarig, Musik: Martin Bagge

12:00-16:00 Träffa Bohus Elfsborgs karoliner

13:30-14:30 Mingla till musik framförd av Martin Bagge

13:30-16:00 Skriv ditt eget brev! Kaligrafiskola med museipedagogen Elisabeth Corsander

14:00 – Boksläpp. Viveka Overland presenterar Årsboken Bohuslän, tema: 1718

14:15 Eva Bonde föreläser om vikten av att lyfta fram kvinnohistorien och varför Historiskan behövs

15:00 Herman Lindqvist föreläser om hur bilden av Karl XII har använts och förändrats i historien

Pressvisning: torsdag 24:e maj klockan 13:00

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund