2021-09-20 06:00Pressmeddelande

Turnéstart för Bohusläns rösträttskämpar

MOD2021 introducerar ett flertal kvinnor inom olika yrkesområden som var med och drev kampen för allmän rösträtt, både lokalt och nationellt. MOD2021 introducerar ett flertal kvinnor inom olika yrkesområden som var med och drev kampen för allmän rösträtt, både lokalt och nationellt.

Söndagen 26 september kommer pop-up utställningen MOD2021 till Lilla Änggården i Göteborg. Utställningen som är producerad av Bohusläns museum presenterar ett flertal av de kvinnliga rösträttskämparna som drev kampen för rösträtt och jämställdhet både lokalt och nationellt.

Vi vet ganska lite om hur den kvinnliga rösträttskampen såg ut nationellt och ännu mindre om hur den såg ut lokalt. Att fylla dessa kunskapsluckor har varit drivkraften för samtidsarkeologen och tillika Bohusläns museums utställningsproducent Jienny Gillerstedt . Under flera år har hon läst dagböcker, brevkorrespondenser, föreningsprotokoll, jagat namn på kvinnor i fotoalbum, sökt i databaser och intervjuat släktingar till några av de kvinnor som nu tar sin rättmätiga plats i historien. Utställningen är en del av projektet MOD – ett forskningsprojekt med syftet att hitta och lyfta fram framstående kvinnor och rösträttskämpar i Bohuslän.

Under hösten kommer det vara möjligt att besöka en pop-up variant av utställningen som turnerar på olika platser i Bohuslän. Söndagen 26 september inleds turnén och då är det på Lilla Änggården i Göteborg som dagen till ära uppmärksammar 100 år av kvinnlig rösträtt. Utställningen går att besöka från 11.00-15.00. Besökarna får även medverka i work shops och ta del av Tändsticksdirektörskan, gymnastikdirektören och rösträttkämpen Gertrud Zachaus tal för kvinnans politiska rösträtt.

8 mars 2022 kommer utställningen ta plats i en större form på Bohusläns museum. Till dess kommer den att i ett mer mobilt format resa runt och möta publik på olika platser. Projektet Mod är inte avslutat utan är ett pågående arbete. Förhoppningen är att i mötet med besökare och genom att synas i nya sammanhang kunna kartlägga mer om länets rösträttskamp och dess kämpar. Vi behöver hjälp för att kunna synliggöra mer av den kvinnohistorien.

 

På Bohusläns museums hemsida går det att läsa mer om projektet, turnéplanen och utställningen MOD2021.

https://www.bohuslansmuseum.se/utstallningar/mod-2021/


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén