2023-12-12 07:15Pressmeddelande

Storsatsning om Bohusläns historia på Bohusläns museum

Foto. Fem forntida segelfartyg reser med hissade segel mot en horisont med solnedgång.2024 firar vi 40 år som museum. Detta gör vi med en storsatsning på Bohusläns historia. Satsningen är även tänkt att vara ett djupgående och kompletterande tillägg om Bohuslän till SVTs "Histoiren om Sverige".

Under 2024 kommer vi på Bohusläns museum att särskilt lyfta Bohusläns historia i vår stora satsning Historien om Bohuslän. Det rör sig om en paketupplevelse innehållande en egenproducerad utställning, 10 fullmatade historiekvällar, ett flertal intressanta föredrag, roliga familjelördagar och kulturhistoriska vandringar. Genom dessa evenemang får publiken följa med på en spännande tidsresa genom vårt vackra landskaps historia, där vi vågar lova att det finns något för alla.

Den särskilda satsningen hänger ihop med museets ankommande 40-års jubileum, men är också tänkt att komplettera SVTs TV-serie Historien om Sverige med ett viktigt lokalt tillägg om Bohusläns nordiska historia. Vår tidsuppdelning går att känna igen från TV-serien – vi följer tio historiska perioder, från stenålder till det moderna samhället. Under våren fokuserar vi på att besöka livet i Bohuslän under stenåldern fram till senmedeltiden, för att sedan på hösten följa upp med 1500-tal fram till det moderna samhället.

Omfångsrika och underhållande historiekvällar

För varje period arrangerar vi en stämningsfull och underhållande historiekväll. Varje Historieväll varar i 2 timmar och innehåller mingel, tidstypisk livemusik, sketcher och panelsamtal där experter möter entusiaster. Den första historiekvällen äger rum redan 18 januari och är det första evenemanget tillhörande Historien om Bohuslän. Gästexpert i panelen är Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi vid Lunds universitet. Torbjörn syntes även i första avsnittet av Historien om Sverige.

Fördjupande föredrag

Utöver de ambitiösa historiekvällarna arrangerar vi för varje tidsperiod ett flertal föredrag med lokalhistorisk koppling för den som verkligen vill fördjupa sig. Under januari erbjuder vi föredrag och samtal om stenålderbosättningar i Bohuslän, bohuslänska kökkenmöddingar och om Skandinaviens äldsta skelettfynd – Österödskvinnan.

En familjeutställning

Den 2 mars inviger vi utställningen Historien om Bohuslän. Utställningen är ett familjeäventyr där publiken har möjlighet att möta dåtidens bohusläningar. En episk tidsresa där publiken kommer att möta historiska personer som levt på den plats vi idag kallar Bohuslän såsom Österödskvinnan, Gandalf från Alvhem och Olov den Helige. Innehållet kommer att bytas ut halvvägs in i utställningsperioden, då vi lämnar stenålder och senmedeltiden för att under hösten hamna i 1500-talet och det moderna samhället. Daniel Norberg kommer att spela en karaktär som återkommer i inspelade filmer i utställningen.

Familjelördagar och vandringar

Familjelördagarna kommer uppehålla sig vid varje aktuell tidsperiod, först ut blir stenåldern och vi bjuder in till att skapa stenålderkonst. Datumet är 20 januari, det är då vi också inviger vår nya skaparverkstad på museet. Verkstaden har ersatt lekrummet som innehöll båten, den svängda ångaren Uddevalla. För barn och unga erbjuder vi även kulturhistoriska vandringar där vi vid första tillfället kommer upptäcka stenåldern på Skalbankarna i Uddevalla.

 

Kontakt

Historiekvällarna

Helene Carlsson, helene.carlsson@bohuslansmuseum.se

Christina Toreld, 0702-182520,  christina.toreld@bohuslansmuseum.se

Utställningen

Jienny Gillerstedt, 0522 - 65 65 13, jienny.gillerstedt@bohuslansmuseum.se

Sofie Henryson, 0522 - 65 65 23, sofie.henryson@bohuslansmuseum.se

 

Hela programmet för perioderna Stenåldern och Metallernas tid: 
 

Tema: Stenåldern 

Från de allra första människorna som kom till nuvarande Bohuslän då inlandsisen släppte sitt grepp, till de första jordbrukarna som tog landet i anspråk med yxa och skära. Hör om säljägare, tuggummituggare och skaldjursfrossare. Fundera på temats heta fråga: vem är egentligen svensk? 

 

TORSDAG 18 JAN KL17.00-19.30 

Historiekväll: Stenåldern 

En spännande helkväll för alla sinnen om stenåldern med mingel, historisk live-musik, samtal och reflektion. Kvällens expert är Torbjörn Ahlström, professor vid Lunds universitet som berättar om ett av Skandinaviens äldsta skelett Österödskvinnan från Lysekils kommun. Dessutom inviger vi utställningen Utgångspunktens nya del om Munkedal. 

 

FREDAG 19 JAN KL. 12.00-13.00 

Föredrag: Österödskvinnan – ett av Skandinaviens äldsta skelett 

Professor Torbjörn Ahlström, Lunds universitet berättar mer om det 10 000 år gamla skelettet från Härnäset . 

 

(BARN OCH UNGA) LÖRDAG 20 JAN KL. 11-13 NYA VERKSTAN (eller Spisrummet) 

Familjelördag: Skapa som på stenåldern.  

Alla barn är välkomna att prova på stenålderskonst och skapa fritt i museets nya verkstad. 

 

SÖNDAG 21 JAN KL. 11-13  

Kulturhistorisk vandring: Upptäck stenåldern vid Skalbankarna 

Följ med arkeolog Christina Toreld till Skalbankarna i vinterskrud och upptäck stenåldersboplatserna vid Uddevallasundet. 

 

TORSDAG 25 JAN KL. 18.00-19.00 

Föredrag: Kökkenmöddingar i Bohuslän 

Museets osteolog Dr. Aaron Stutz berättar om de bohuslänska kökkenmöddingarna. Vad döljer sig bland ostron och snäckskal? Vad kan de berätta om livet vid kusten för 5000 år sedan?   

 

TISDAG 30 JAN KL. 18.00-19.00 

Föredrag: Boplatser från stenåldern 

Arkeolog Robert Hernek berättar om stenåldersboplatser runt om i Bohuslän med utgångspunkt i Huseby klev på Orust. 

 

Tema: Metallernas tid 

Blänkande brons, glimmande guld, värmande ull och sällsamma bilder. Följ med till metallernas tid och möt akrobater, hantverkare, smyckesbärare och svärdslyftare.  Fundera på temats heta fråga: vad betyder självbild och identitet för dig? Vilket avtryck lämnar du? 

 

TORSDAG 8 FEB KL. 17.00-19.30 

Historiekväll: Metallernas tid 

En spännande helkväll för alla sinnen om metallernas tid med mingel, historisk live-musik, samtal och reflektion. Kvällens inbjudna experter är Helleristningsjegerne från Norge samt Tommy Andersson och Andreas Toreld från Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar. 

 

FREDAG 9 FEB KL. 12.00-13.00 

Föredrag: Om ull i metallernas tid 

Arkeologen och museipedagogen Liselotte Öhrling berättar om ullens betydelse i förhistorien. 

 

(BARN OCH UNGA) LÖRDAG 10 FEB KL. 11.00-12.30 och 13.30-15.00 

Familjelördag: Bronsåldercirkus 

Akrobatiska övningar för barn, direkt hämtade från bronsålderns bildvärld. Vi provar handvolter och kullerbyttor, precis som på bronsåldern. Det blir också en kort ringuppvisning! 

  
Visste du att bronsåldersmänniskorna var riktigt akrobatiska? I vår workshop får du prova att göra konster på matta – hjula, slå kullerbytta, gå ner i brygga och kanske testa på en handvolt. Om du vill får du göra allt i bronsålderskläder. Vi inleder med att inspireras av luftakrobat Elvira och värmer sedan upp tillsamman med bronsåldersdans. Välkomna att pröva på bronsålderscirkus!   
Passar för åldern 7-12 år. Föranmälan, boka en plats på 0522 65 65 01. Antal per grupp är 10. 

 

SÖNDAG 11 FEB KL. 11-13  

Kulturhistorisk vandring: Vrångstad gravfält 

Följ med arkeolog Christina Toreld till Vrångstad gravfält i Tanum och möt spår från sten-, brons-, och järnålder.  

Vi träffas vid... 

  

TISDAG 13 FEB KL. 12.00-13.00 

Föredrag: Hällristningar i Kville 

Arkeologerna Andreas Toreld och Tommy Andersson visar bilder och berättar mer om nyfynd och kändisar bland hällristningarna i Kville.   

 

TORSDAG 15 FEB KL. 18.00-19.00 

Föredrag: Vapen och krigföring under bronsåldern 

Arkeolog Lars Strid från Vitlycke museum berättar om bronsålderns vapen och krigföring. 

 

TISDAG 20 FEB KL. 18.00-19.00 

Föredrag:  Lilla Jored – en järnåldersgrav i Kville 

Museets arkeologer Mikael Eboskog och Roger Nyqvist berättar mer om guld, romerska influenser, arkeologi och arkivsök. Det handlar om en järnåldersgrav vid Lilla Jored i Kville. 

 

TORSDAG 22 FEB KL. 18.00-19.00 

Föredrag: Flickan med guldberlocken 

Arkeolog Pia Claesson från Arkeologerna berättar mer om flickan med guldberlocken från den arkeologiska undersökningen vid Smedberg i Munkedal. 

 

(BARN OCH UNGA) SPORTLOV 19–25 FEB  

Sportlovsaktiviteter för barn och unga 

Under veckan kommer du hitta olika aktiviteter på museet för barn och unga. Håll utkik i månadsprogram och på vår hemsida efter sportlovsprogrammet för 2024. 

 

(BARN OCH UNGA) LÖRDAG 24 FEB Kl. 10.30-12.30 och 13.30-15.30 

Sportlovsaktivitet: Skapande workshop i flinta  

Lär dig slå flinta tillsammans med flintsmed Peter Wiking. Workshop för barn och unga. 

 
Peter Wiking kan det här med flinta och bjuder in till en skapande workshop för barn och unga.  
Passar för åldern 10–19 år. Föranmälan, boka en plats på 0522 65 65 01. Begränsat antal platser. 

 

 

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén