2025-03-26 07:10Pressmeddelande

Stenålderslivet vid havet - kökkenmöddingar och mollusker

Illustration. En familj iklädda djurhudar sitter vid en strand och hanterar havsfångst intill en brinnande eld.Bohusläns museum bedriver ett omfattande forskningsprojekt vid en kökkenmödding belägen i Sandhem i Skee. För den som är nyfiken på platsen och vad den berättar om stenålderlivet i Bohuslän kan du från 3 april besöka en utställning om detta.

Hur kan vi förstå hur livet på stenåldern såg ut? Förståelsen bygger på vetenskapliga tolkningar av arkeologiskt material. Det finns inget skriftspråk från tiden som kan berätta för oss vad det innebar att vara människa under stenåldern i Bohuslän. Materialet som kan berätta är lämningar i form av exempelvis gravar, redskap och hantverk. Men även lämningar med det, i svenska öron, märkligt klingande namnet kökkenmöddingar. Just nu bedriver Bohusläns museum tillsammans med Lödöse museum, Göteborgs unviversitet och Trinity College Dublin ett omfattande forskningsprojekt av en kökkenmödding vid  Sandhem i Skee, och i samband med det presenterar vi en mindre utställning med fynd och kunskap vi hämtat från platsen.

 

Køkkenmøddinger kallades de mänskligt skapade skalbankar som först hittades runt Limfjorden i Danmark på 1800-talet. När vi översätter ordet kökkenmödding till svenska så blir det köksavfallshög. En kökkenmödding kan ses som ett välbevarat arkeologiskt arkiv som kan berätta om livet på platsen där kökkenmöddingen hittats.

 

Utöver norra Danmark så är Bohuslän det område i Europa med flest  fyndplatser med kökkenmöddingar . I Bohuslän finns sju kända kökkenmöddingar från yngre stenåldern. Fyndplatsen vid Sandhem nära Skee i norra Bohuslän upptäcktes och dokumenterades 2002 och 2003. Under 2024 och 2025 pågår ett nytt internationellt forskningsprojekt som initierats av Bohusläns museum. Under våren 2025 pågår arkeologiska undersökningar vid Sandhem.  

 

Bohusläns museum visar i utställningen Stenålderslivet vid havet – kökkenmöddingar och mollusker  fynd från framför allt utgrävningarna vid Sandhem 2002 och 2003. Genom fynden och med hjälp av  Per-Anders Nilssons illustrationer visar och berättar vi hur livet vid havet under stenåldern kunde se ut. Då för 4 000-5 000 år sedan vistades grupper av fiskare-jägare-samlare vid Sandhem. De fiskade och jagade, de samlade mollusker som ostron, musslor och andra snäckor, som föda. Matresterna, skalen, kastades och bildade kökkenmöddingar.  

 

Vill du veta mer om stenåldern i Bohuslän - följ med våra arkeologer på en resa långt tillbaka i tiden. Och få reda på hur arkeologer kan veta  så mycket om den tiden?  

 

Forskningsprojektet om Sandhem är finansierat av Stiftelsen Marcus och Amalia Wallenbergs minnesfond, Stiftelsen CJ Lindebergs fornminnesfond och Lennart J Hägglunds stiftelse.

Länsstyrelsen i Västra Götaland har gett tillstånd till forskningsutgrävningen. 

 

Invigning 

3 april på Hyllan, Bohusläns museum

14.00 

Program:

Arkeologerna Aaron Stutz, Leif Jonsson och Christina Toreld berättar om projektet.

Bandet Tidlösa bjuder på stenåldermusik.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén