Bohusläns museum, 4 juni 2016 – 15 januari 2017
Bohusläns museums visar i sommar två utställningar som tar utgångspunkt i folkhemmet. En av dem är utställningen Sigvard Bernadotte - mannen som formgav folkhemmet som öppnar på Bohusläns museum den 4 juni. Sigvard Bernadotte var en skicklig formgivare verksam under folkhemstiden 1930-60tal. Utställningen berättar om Sigvard Bernadottes liv som konstnärlig ledare och inspiratör och visar bruksföremål formgivna på designkontor under hans ledning mellan 1950 och 1972. Föremål som uppskattas än idag. Föremål, skisser och ritningar i utställningen är inlånade från författaren Thomas Lindblad, som har skrivit boken Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign.
Sigvard Bernadotte var en framgångsrik industridesigner som kom att spela en stor roll som formgivare av folkhemmet. Han föddes som svensk prins år 1907 men förlorade sin prinstitel 1934 när han valde att gifta sig med en kvinna utan kunglig bakgrund.
Sigvard Bernadottes konstintresse väcktes tidigt, han gick på konstskola i Stockholm och deltog i arbetet med Stockholmsutställningen år 1930. Här föddes Sigvard Bernadottes intresse för formgivning av funktionella bruksföremål. Som student började Sigvard rita silver åt silversmedjan Georg Jensen vilket ledde till ett livslångt samarbete.
I en tid då industrier började masstillverka bruksföremål i nya material krävdes ny design. I USA fanns på 1950-talet flera stora designkontor och utbildningar för industridesign, formgivning av masstillverkade bruksföremål. Med inspiration från USA startade Sigvard Bernadotte tillsammans med danska arkitekten Acton Bjørn 1950, nordens första och med tiden största kontor för industridesign, Bernadotte & Bjørn. Sigvard fortsatte att driva designkontor fram till 1972.
Bernadotte & Bjørn blev en informell skola för industridesign. Sigvard fungerade som mentor och inspiratör åt de många unga medarbetarna som jobbade på kontoret som Jacob Jensen, Jan Trägårdh och Ulla Meyer. Utställningen visar några av de mest uppskattade bruksföremålen och kontorsmaskinerna som formgavs på designkontoren under Sigvard Bernadottes ledning som Margretheskålen, skrivmaskinen Facit P1 och konservöppnaren Röda Clara.
Invigning:
Lördag 4 juni kl. 13, Bohusläns museum.
Utställningen invigs av Sigvard Bernadottes son Michael Bernadotte samt författare och samlaren Thomas Lindblad som skrivit boken Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign.
Visningar:
Guidade visningar av sommarutställningarna Sigvard Bernadotte - mannen som formgav folkhemmet samt Folkhemmets rum sker kl 13.00 följande dagar:
16, 21, 23 och 30 juni
7, 12, 14, 20, 21 och 28 juli
2, 4, 11, 18 och 25 augusti.
För mer program se även:
För mer information kontakta:
Susannah Young, utställnings- och programantikvarie
susannah.young@bohuslansmuseum.se
0522-656513 eller 0721-462604
Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.
Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.