2023-11-01 13:19Pressmeddelande

Pressvisning: Två videoverk av Lena Mattsson

Foto. En ung kvinna blickar med allvar in i kameran, i hennes ansikte reflekteras en svartvit bild på en stenhuggare i keps.Stillbild från videoverket "Unexpected Visit". Verket kommer att visas i Västerhallen på Bohusläns museum från och med 11 november.

11 november inviger vi två videoverk av Kungshamnsfödda konstnären Lena Mattsson på Bohusläns museum. Hennes "Another Brick in the Wall" kommer att lysa upp museifasaden i höstmörkret, medan det andra verket "Unexpected Visit" kommer visas inne på museet.

Lena Mattson arbetar främst med video och film, där hon gestaltar vardagliga situationer som omformas och som slutligen får att oss fundera över djupare frågeställningar i vår tillvaro. I sina filmer arbetar Lena Mattsson ofta metaforiskt och lägger in olika lager av film. I triptyken Unexpected Visit kan vi se bilder och miljöer från Lenas barndomshem i Kungshamn samt andra välkända bohuslänska platser, som till exempel Hovenäset, Bohus-Malmön och Smögen. Centralt i verket är den stege som ett barn/ung person klättrar upp och ned för.

Utanför på museet fasad projiceras verket Another Brick in the Wall som kan ses under dygnets mörka timmar. Verket föreställer en gråtande kvinna, där tårarna tycks övergå i någonting annat. Scenen återupprepas i ett snabbt tempo och syftar på kvinnors utsatthet världen över. Båda verken innehåller musik skriven av Conny C-A Malmqvist.

Lena Mattsson är född i Kungshamn 1966 och är verksam i Malmö. Hon är främst video- och performancekonstnär, men började sin bana  som målare. Hon är också verksam som curator för samtidskonst. Mattsons egna verk refererar ofta till konsthistoria och film och befinner sig i ett intensivt samtal med både nuet och historien.

Verken kommer att visas från 11 november till 17 december 2023.


Pressvisning

Datum: 9 november

Tid: 14.00

Plats: Västerhallen, Bohusläns museum

Under pressvisningen närvarar konstnären Lena Mattsson tillsammans med Konsthallens curator Agneta von Zeipel.

 

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén