2023-05-26 09:17Pressmeddelande

Pressvisning: "Nordiska väsen - Rödlistan"

Fyra personer går på en strand mot vattenbrynet. Det är kvällssol. Bakom personerna går två kor med sele.Havsfolket. Fotograf: Tore Hagman

Lördag den 10 juni inviger vi utställningen ”Nordiska väsen – Rödlistan ” i Bohushallen på Bohusläns museum. Utställningen är framtagen av Linnéa Jägrud, yrkesverksam biolog och författare i samarbete med den prisbelönte fotografen Tore Hagman.

Utställningen ska skildra förändringen i våra landskap på ett annorlunda vis. Många av våra arter så som mossor, lavar, fåglar, svampar och allt möjligt knutna till landskapet, men landskapet har förändrats – och arterna blir rödlistade. I tusentals år har människor berättat sägnerna om våra nordiska väsen. Många har sett dem i skogens gömmen och ladugårdens dunkel, i böljans sälta och i forsens ström. Tänk om allt inte bara är historier? Tänk om vi inte är ensamma?

Tillsammans med Dr Tommy Kuusela på Institutet för Språkvård och Folkminnen, har Linnéa tagit fram rödlistan. Tommy står för faktagranskning och stöd i hur väsen oftast har porträtterats i historierna inom folktro. Fotograf är den erkända och prisbelönta Tore Hagman, som gjort ett stort antal fotoböcker som alla handlar om landskapet på flera sätt. Till fotoutställningen kommer en ljudbild framtagen av Isak Eldh. Den är indelad i sex olika zoner bestående av havet, gården, berget, skogen, myren och strömmen. Här hörs diskreta ljud av uggleho, vindsus, en orre, hästtagelstråke, åror som droppar vatten.

Nordiska väsen - Rödlistan är en utställning som passar alla. Den väcker frågor, tankar och funderingar kring naturen och dess väsen.

Läs mer om Nordiska väsen - Rödlistan

 

Pressvisning 

8 juni kl. 13.00

Plats:  Bohushallen på Bohusläns museum

Vernissage

10 juni kl. 14.00

Plats: Bohushallen på Bohusläns museum 

  • Liselotte Munther hälsar välkommen
  • Linnéa Jägrud, biolog och producent berättar tillsammans med fotograf Tore Hagman om sitt arbete med utställningen
  • Louise Åsenfors inviger utställningen 

Fri entré.

Väl mött!


Ämnen: Foto

Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Emelie Tengberg
Kommunikatör
Emelie Tengberg