2023-01-20 07:05Pressmeddelande

Pressvisning: "EPA Sverige" på Bohusläns museum

EPA Sverige är en fotoutställning som visar ett 60-tal A-traktorer fotograferade av den dansk-svenska fotografen Benjamin Nørskov som under fyra års tid åkt runt i mellersta och södra Sverige och fotograferat ungdomar och deras A-traktorerEPA Sverige är en fotoutställning som visar ett 60-tal A-traktorer fotograferade av den dansk-svenska fotografen Benjamin Nørskov som under fyra års tid åkt runt i mellersta och södra Sverige och fotograferat ungdomar och deras A-traktorer

Den 28 januari inviger vi utställningen "EPA Sverige" på Bohusläns museum. Utställningen består av ett 60-tal fotoporträtt av ungdomar poserande med sina A-traktorer. I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Personen bakom projektet är dansksvenske fotografen Benjamin Nørskov. Torsdagen 26 januari bjuder Bohusläns museum in till pressvisning av utställningen.

I Sverige nyttjar tonårspojkar och flickor i åldern 15 till 18 år en svensk lag, som tillåter dem att köra bil om den kan registreras som traktor. EPA-traktorerna (officiellt kallade A-traktorer) ger ungdomarna en unik frihet och en möjlighet att leva mer oberoende av sina föräldrar. 

EPA-traktorerna blir som ett steg från barndomen till vuxenlivet. De speglar ägarens personlighet och intressen – med växlande färger, dofter och ljud precis som tonårslivet självt. Traktorerna blir ett sätt att experimentera med vuxenlivet, utan att riktigt vara där än.  

I varje porträtt möter vi en ung människa och får en glimt av deras individuella berättelse. Mellan porträtten uppstår också en gemensam berättelse om en ungdomskultur, om en generation och om ett land. Dokumentationen är ett sätt att skildra tonåringarna och den fysiska manifestationen av EPA-livet som det ser ut idag, men är också ett arkiv och en tidskapsel för kommande generationer. 

Under 4 år har fotografen Benjamin Nørskov rest över stora delar av Sverige för att träffa och fotograferat EPA-ägare. Nørskov föddes i Småland 1992. Vid nio års ålder flyttade han till Danmark, där han senare tog kandidatexamen i fotojournalistik vid Danmarks Medie- och Journalisthögskolan, DMJX. Nørskovs sätt att gestalta ungdomarna vittnar om den respekt han har för dem och var de befinner sig i livet. Vi möter dem i ögonhöjd och får lov att kliva in i en värld vi annars är avskurna från. Följetongen öppnar på så sätt upp ett rum för dialog och större ömsesidig förståelse i vår samtid.  

Pressvisning

Klockan 10.00, 26 januari i Bohushallen på Bohusläns museum. På pressvisningen närvarar Benjamin Nørskov,  Liselott Munther, enhetschef för Utställningar och pedagogik och Pia Hansson, formgivare på Bohusläns museum.

 

Invigningsprogram 28 januari

11-12.30 och 14.15-15.30 
Benjamin Nørskov fotograferar A-traktorer.                                                                                                                                   
Kom och låt dig fotograferas med din A-traktor! 
Plats: Bohusläns museums framsida 
 
Kl. 13.00 Invigning av utställningen.
Medverkar gör: Annette Prior, museichef, Sofie Henryson, producent, Benjamin Nørskov, motorprästen Martin Wihlborg och ungdomsvägledare Jonas Nilsson från Tanums kommun. Plats: Hyllan 
 
Under dagen: Bilbingo, EPA-dunk i utställningen och Trestad Trafikskola informerar om trafikregler och uppkörning för A-traktorer.
 
Parkering: Du kan parkera din A-traktor på Bohusläns museums personalparkering. Parkeringstillstånd är gratis och finns att hämta i  museets reception.  
 
De femtio första besökarna i utställningen får en 
goodiebag.

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén