2022-11-28 09:39Pressmeddelande

Pressvisning av utställningen "De räddade orden" på Bohusläns museum

Foto. Åtta ihoprullade, tillsynes vaxbehandlade psalmblad ligger slarvigt placerade på en svart yta.Psalmfragment som hittades i Svenneby gamla kyrka. De tillhör 1819 års psalmbok och utgör huvudmaterialet i Catharina Göranssons utställning.

Konstutställning av Catharina Göransson med fragment ur 1819 års psalmbok. Idén till utställningen växte fram i samband med restaureringen av gamla Svenneby kyrka i norra Bohuslän. En kyrka som är från 1100-talet. Vid restaureringen upptäcktes i gruset under golvet trasiga psalmboksblad, bladen kom från 1819 års psalmbok. Nästan allt var illa medfaret.  "De räddade orden" är ett undersökande och gestaltande arbete av ett tvåhundraårigt folkligt och kyrkligt kulturarv.

De räddade orden är en konstutställning bestående av fragment av böner och psalmer ur 1819 års psalmbok. Dessa har omvandlats till dikt, bildkonst och nyskapad musik. Den som står bakom utställningen är konstnären och författaren Catharina Göransson. I sitt konstnärskap undersöker hon den mänskliga existensen, dess utsatthet och styrka. Sitt tänkande om tid och rum har hon utvecklat bland annat i samband med arbeten med konst i landskap (land art) och konst i kyrkorum samt i gruppen Bottna filosofi. Catharina Göransson är bosatt i Gerlesborg i norra Bohuslän.

Lördagen 3 december klockan 13.00 inviger vi utställningen med konstnärsamtal samt livemusik. Fri entré.

Pressvisning

Datum: 1 december

Tid: 13.00

Plats: Västerhallen, Bohusläns museum

Invigning

Datum: 3 december

Tid: 13.00

Vernissage av De räddade orden och samtal om utställningen med konstnären Catharina Göransson.

Konserten "De klingande orden" - i samarbete med tonsättaren Henrik Olsson spelar musikerna Anna Lindahl, Elsbeth Berg och Patrik Wingård tonsatta fragment av psalmer ur 1819 års psalmbok.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén