2024-08-27 06:15Pressmeddelande

Pressvisning 5 september: "Historien om Bohuslän - del II."

Foto. Tio personer iklädda olika typer av historiska kläder står vid en klippa. Bakom dem syns vatten och i horisonten reser sig barrskog.Vi sparkar igång hösten med fortsättningen på vår berättelse "Historien om Bohuslän". Utöver utställningen kommer det erbjudas massor av spännande program under hösten.

Fortsättningen på den spännande historien om Bohuslän tar vid där den tidigare utställningen slutade - från tidigt 1500-tal fram till våra dagar. Delar av utställningens historiska innehåll har valts ut av barn från fritidshemmet Gränsland, som under pressvisningen kommer att pilottesta utställningen. 

I det här spännande familjeäventyret får du ta del av omvälvande ögonblick och gripande människoöden. Det är under den här perioden, från 1536 fram till 2024 som Bohuslän blir svenskt, då de stora sillperioderna bidrar till stunder av stor rikedom, där kvinnor får sätta livet till i häxprocesserna och där slutligen tar det definitiva steget från kungamakt till folkstyre och allmän rösträtt för alla. För att tydligare få en bild över hur livet kunde se ut för våra historiska bohusläningar kommer du att möta några historiska bohusläningar – Häxanklagde Gunnel Anderses, Karl XIIs fältskär Melchior Neumann, skeppsredaren Maria Bagge och sjuksköterskan Alva Johansdotter.

Tidsmaskiner och tidskrockar

I utställningen kommer karaktärer från olika tidsåldrar också få chansen att träffas. Vad händer egentligen när Vikingaprinsessan Astrid får möta den föräldraledig småbarnspappan Jonas från nutiden? Dessa tidskrockar kommer på ett lekfullt och humoristiskt vis ge dig som besökare nya synvinklar på den bohuslänska historien. Utställningen kommer utmana din värld genom en kreativ, rolig och spännande upplevelse. Här kan du bland annat tävla om att bli månadens tidsresenär genom att delta i en frågetävling där svaren vi söker gömmer sig i utställningens innehåll.  Historien om Bohuslän är en upplevelse som kommer väcka din nyfikenhet till att lära dig mer om Bohusläns historia. Uddevallas ambassadör Daniel Norberg känd från Bingolotto och Youtube dyker upp som karaktär i utställningen.

Invigningsprogram 7 september
  • 11.30-13.00 och 14.15 – 15.30. Lek kapare tillsammans med Uddevallas Unga Teatersällskap! Vi letar efter gömda skatter på museet tillsammans med kapare (sjörövare som rövade i kungens tjänst). Från 6 år. Aktiviteten är gratis, begränsade antal platser. Först till kvarn gäller, förboka din plats på 0522 65 65 01.
  • Vad åt vi förr? Historiskt matföredrag med Richard Tellström, känd från bland annat SVTs Historieätarna. Begränsat antal platser, föredraget kostar 120:-. Köp din biljett på: https://nortic.se/ticket/show/235389
  • 13.00 Utställningen invigs, museichef Annette Prior håller välkomsttal.
Pressvisning

5 september

15.30 i Bohushallen på Bohusläns museum

Piloterna, dvs barnen från Fritidshemmet Gränsland är redo att testa den nya utställningen. Sofie Henryson, utställningsproducent och Christina Toreld, pedagog och arkeolog är på plats för att berätta om utställningen och svara på frågor. Museet har ordnat med samtycke från målsmän till barnen för fotografering.

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén