2022-09-09 09:15Pressmeddelande

Pressvisning 21/9 - Flykten till Marstrand

Svartvitt foto. En medelålderman iklädd rock och hatt står tillsammans med en sexårig flicka med ett kustsamhälle i bakgrunden. Flykten till Marstrand bygger på Anna Grinzweig Jacobssons arbete med att söka upp de polska judar som placerades på Marstrand 1969. Hon var själv en av dem, då bara 6 år gammal. På bilden står hon tillsammans med sin far på Marstrand.

I november 1969 placerades tvåhundra polsk-judiska flyktingar på Marstrand, för att bo på ön under vinterhalvåret och lära sig svenska. De hade blivit fördrivna från sitt hemland, där de levt i generationer, och började sina nya liv på en kall och ödslig klippö. Vissa hade överlevt Förintelsen, andra hade vuxit upp efter kriget utan att känna till sin judiska bakgrund. Polens antisemitiska kampanj blev en chock som förändrade allt. 24 september invigs utställningen "Flykten till Marstrand" på Bohusläns museum.

Anna Grinzweig Jacobsson var själv en av flyktingarna, då sex år gammal och för liten för att kunna minnas. Nu, femtio år senare, har hon närmat sig sin historia genom att söka upp de andra och låta dem berätta. Frågor hon ställde var:  Vad var det egentligen som hände i Polen? Hur kändes det att hamna på just Marstrand, den första platsen i Sverige där judar blev tillåtna att bosätta sig på 1700-talet? Hur blev livet i det nya landet?  

Resultatet av arbetet har blivit en bok och utställningen Flykten till Marstrand. I utställningen Flykten till Marstrand kan du ta del av en okänd historia med stark koppling till högaktuella frågor såsom antisemitism, flykt, minne, språk, exil och identitet.  

Utställningen består av fotografier, texter och film samt föremål från några av de personer som  flydde till Sverige.

Utställningen är ett samarrangemang med Judiska salongen och Bohusläns museum.
Producent: Judiska salongen i Göteborg
Manus: Anna Grinzweig Jacobsson
Foto: Maja Kristin Nylander
Grafisk form: Pia Hansson
 

Pressvisning

21 september klockan 13.00 i Västerhallen på Bohusläns museum. Sofie Henryson, utställningsproducent Bohusläns museum, och Anna Grinzweig Jacobsson visar utställningen.

Vernissage

24 september klockan 13.00 - 14.00. vVid invigningen deltar författaren och utställaren Anna Grinzweig Jacobsson samt översättaren Jurek Hirschberg, som är en av dem som porträtteras i utställningen.

Musik med klezmertoner på violin och altfiol av Mattias Bäckman, som annars spelar i grupperna Räfven, Tumult, Mareld med flera.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén