2024-02-15 12:05Pressmeddelande

Pressvisning - Utställningen "Historien om Bohuslän"

Kollage. 10 personer från tio olika tidsperioder står i grupp på en bohusklippa. I bakgrunden syns en fjord och längs med sidorna granskog.Utställningen "Historien om Bohuslän - En del av Historien om Sverige" visas i två delar under året. Första delen som står från 2 mars till 18 augusti bjuder på berättelser från stenåldern (14 000 f. kr.) fram till senmedeltid (1536 e.kr).

Ända sedan den stora inlandsisen började smälta har människor levt här i Bohuslän. Långt innan vårt landskap fick sitt namn, långt innan det ens blev en del av Sverige, har människor ristat in sin historia på den mark där vi går nu. Vilka var de? Hur såg deras hus ut? Vad åt de för mat? Hade de också husdjur? Deras berättelser vävs ihop med vår. Hur de levde påverkar hur vi lever här i Bohuslän idag.

Från 2 mars 2024 kommer du få chansen att möta dåtidens bohusläningar. Häng med på ett spännande familjeäventyr som sträcker sig tusentals år bak i tiden! Med hjälp av en magisk tidsmaskin kommer du kunna göra en tidsresa till 10 olika tidsperioder – från Stenåldern fram till våra dagar. Genom att lösa uppdrag i utställningen får du maskinen att fungera. Hoppa in i tidsmaskinen och gör er redo att möta Österödskvinnan, Olav den heliga, Häxanklagade Gundel Andersen och Fältskären Melchior Neumann och många fler spännande personer. 

Tidsmaskiner och tidskrockar

I utställningen kommer karaktärer från olika tidsåldrar också få chansen att träffas. Vad händer egentligen när Vikingaprinsessan Astrid får möta en föräldraledig småbarnspappa från nutiden? Dessa tidskrockar kommer på ett lekfullt och humoristiskt vis ge dig som besökare nya synvinklar på den bohuslänska historien. Daniel Norberg spelar vetenskapsmannen som skapat tidsmaskinen som orsakar tidskrockarna i utställningen.  Utställningen kommer utmana din värld genom en kreativ, rolig och spännande upplevelse.  En upplevelse som kommer väcka din nyfikenhet till att lära dig mer om Bohusläns historia. 

Kortfattat om utställningen

Utställningen Historien om Bohuslän – en del av Historien om Sverige är en natur- och kulturhistorisk utställning i två delar som visas 2024. I del ett, som går att besöka från 2 mars till 18 augusti, berättar vi om perioden från stenåldern (14 00 f.kr) fram till senmedeltiden (1536 e.kr). Del två tar vid från 1536 fram till våra dagar och pågår från 7 september till 19 januari 2025. Utställningen kommer bland annat att innehålla film, föremål, och interaktivitet. Utställningen passar särskilt bra för familj och barn mellan 9 och 12 år. 

Projektet "Historien om Bohuslän - en del av Historien om Sverige"

Utställningen är en del av ert större projekt som pågår under hela vårt jubileumsår 2024.  Genom underhållande historiekvällar, intressanta föredrag, lustfyllda aktiviteter för barn och unga, kulturhistoriska vandringar och naturligtvis spännande utställningar lyfter vi den bohuslänska historien. Projektet syftar också till att komplettera med ett lokalt perspektiv på SVTs stora historiesatsning "Historien om Sverige".

Inför Pressvisningen - våra medskapande barn testar utställningen

Till utställningen har barn (9-12 år) från bland annat Lustgårdens fritids valt ut föremål från ett urval av våra samlingar för att representera varje tidsperiod. Dessa föremål syns bland annat som som hologram i utställningsrummet. Under pressvisningen kommer  barnen att pilottesta utställningen -  vad kommer de tycka om utställningen de varit medskapare till? Inför pressvisningen har vi säkrat samtycke från målsmän så att barnen får medverka i ert redaktionella innehåll.

Har ni mer frågor om utställningen så närvarar utställningsproducenterna Jienny Gillerstedt och Sofie Henryson, samt utställningens formgivare Pia Hansson på pressvisningen. 

Pressvisningen äger rum fredagen 1 mars klockan 14.30 på Bohusläns museum. 

Invigning

2 mars klockan 13.00

Utställningsproducenterna Jienny Gillerstedt och Sofe Henryson är konfrencierer.

Invigningstalare: Annette Prio, museichef på Bohusläns museum.

Skådespelare från utställningens filmer medverkar som sina karaktärer under invigningen och minglet.

Det går att besöka utställningen från 10.00 samma dag. Under dagen kommer besökare att kunna se barnföreställningen "Teater Gycklarens vikingasaga" samt delta i en workshop där det går att pröva att gyckla som på vikingatiden.

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén