2024-01-23 12:35Pressmeddelande

Pressvisning - Embers and Stars

Fem sfäriska himlakroppar innehållande 5 olika konstnärliga uttryck syns mot en mörk stjärnhimmel. Planeterna ninds samman med guldttråd.I utställningen medverkar konstnärer Jenny Källmans, Maria Magnusson, Pia Mauno, Ulrika Segerberg, Stina Östberg Ivanovic.

I utställningen Embers and Stars förenas fem konstnärer som har många beröringspunkter. Den tydligaste gemensamma nämnaren är naturligtvis skapandet – som att foga bilder och färger till ytterligare en bild – att foga silke, bomull och polyester till en berättelse – att sammanföra film och ljudsekvenser till en historia – eller att föra samman ord till rader och sånger och att knyta en rosett!

En annan viktig gemensam nämnare är vänskapen, som etablerades mellan några av dem i unga år, men som också växte fram senare under utbildningstiden på Konsthögskolan Valand och Högskolan för Fotografi och Film. De har sedan samverkat i olika konstellationer under åren. Det var under den långa isoleringen under covid som en längtan började ta form – efter korsvägar och knutpunkter mellan det egna och den andres uttryck. Längtan efter att mötas mänskligt och i görandet.

Önskan och längtan kan liknas vid en glöd som syns i en mörk natt. Önskan och längtan kan också beskrivas som stjärnbildens osynliga förbindelser. Konstnärerna delar ett gemensamt språk, där de alla rör sig relativt obehindrat mellan olika material, tekniker och uttryck såsom måleri, skulptur, film, fotografi, teckning, textil och installation. I verken finns både mörker och ljus samt en lekfull anda.

Medverkande konstnärer

Jenny Källman är född 1973 och bor och arbetar i Stockholm. Hon är utbildad vid Fotohögskolan i Göteborg och vid Konstfack i Stockholm, där hon tog examen 2002.

Maria Magnusson är född 1965 i Norra Björke, och verksam i Göteborg. Hon har en magisterexamen i fotografi  (1999) vid Fotohögskolan, nuvarande HDK-Valand och en filosofie kandidatexamen i konstvetenskap vid Göteborgs universitet.

Pia Mauno, född 1969 i Västerås, bor och verkar i Göteborg. Hon har tagit en masterexamen på Konsthögskolan Valand 1996-2001.

Ulrika Segerberg är född i Västerås 1976, och bosatt och verksam i Berlin sedan 2001. Hon är utbildad på Gerrit Rietveld Academy, fine art, Amsterdam 1997-2001.

Stina Östberg Ivanovic, är född i Sundsvall 1977, och är verksam i Göteborg. Stina Östberg är utbildad med både en masterexamen i fri konst och en masterexamen i teologi.

Pressvisning

Datum: 25 januari

Tid: 14.00-15.00

Plats: Konsthallen på Bohusläns museum

Under pressvisningen närvarar konstnärerna och Agneta von Zeipel, curator för Konsthallen på Bohusläns museum.

Vernissage

Datum: 27/1

Tid: 14.00-15.00

Plats: Konsthallen

Avgift: Fri entré.

Agneta von Zeipel, curator för Konsthallen, hälsar välkommen

Liselott Munther, enhetschef för Utställningar och Pedagogik på Bohusläns museum, invigningstalar.

Konstnärssamtal mellan de medverkande konstnärerna och Agneta von Zeipel.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén