2022-11-10 07:15Pressmeddelande

Pressinbjudan till slöjdutställningen Midvinterfest

Grafik. Ett mönster efter en äggostform i olika rosa konturer mot en ljusrosa bakgrund. Midvinterfest har arrangerats hela 26 gånger på Bohusläns museum, men har vilats sedan 2018. Nu går den en av många besökare uppskattad återkomst.

Midvinterfest är en formgiven utställning med ett brett utbud av hållbar, lokalt tillverkad slöjd, hantverk och konsthantverk. Det är både en arena för försäljning och en berättande utställning. Det som gör Midvinterfest speciell är att besökaren får ta med sig det som den köper direkt ur utställningen, vilket innebär att utställningen fylls på hela tiden och därför är i ständig förändring.

Det är kvinnliga slöjdare och konsthantverkare som bjudits in att delta. Genom både utställning och försäljning vill vi visa och berätta om kvinnors slöjdande både i det vardagliga och det konstnärliga. Vi visar också slöjd ur Bohusläns museums samlingar och berättar om kvinnors slöjdande från industrialiseringen fram till idag. Vi berättar också om de föreningar och nätverk som haft betydelse för kvinnors möjlighet till försörjning genom slöjden, och utveckling i hantverkskunnande och konstnärligt skapande i Bohuslän.

Sammanlagt är det 67 slöjdare och konsthantverkares som ställer ut sina produkter i årets upplaga. Anmälan för medverkan har varit öppen från början av sommaren till sista augusti, vilket sedan har följts upp med en urvalsprocess av en jury bestående av representanter från Bohusläns museum och Hemsöjdskonsulenterna på Förvaltningen för kulturutvecklingen i Västra Götalandsregionen.

Pressvisning

Utställningsproducent Sofie Henryson och grafiska formgivare för Midvinterfest, Pia Hansson, visar utställningen.

Datum: 24 november

Tid: 11.00

Plats: Bävehallen, Bohusläns museum

Kontaktpersoner:

Sofie Henryson

Tel: 0522 65 65 23

Mail: sofie.henryson@bohuslansmuseum.se

Sebastian Thorén

Tel: 0522 65 65 22 

Mail: sebastian.thoren@bohuslansmuseum.se

 

 

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén