Det pågår just nu en nationell nedmontering av den offentliga kulturen. Konsekvensen av minskade offentliga medel har blivit att många kulturorganisationer måste lägga ned eller tvingas till förändringar och nedskärningar för att överleva som verksamhet. Museisektorn och Stiftelsen Bohusläns museum är inget undantag. Under flera år har minskade anslag gjort det allt svårare att hålla en budget i balans. Den nuvarande verksamheten ryms inte inom det befintliga ekonomiska ramverket. Samtidigt som pengarna minskar ökar renoveringsbehoven av den nu 40 år gamla fastigheten. För att säkra verksamheten och museibyggnadens framtid tvingas Bohusläns museum till svåra men nödvändiga förändringar.
Under våren anlitade museets styrelse en konsult för att genomföra en genomlysning av museets verksamhet med syftet att finna lösningar på de ekonomiska problemen. Bohusläns museum har satt stor stolthet i sin omfattande verksamhet och hoppades in i det sista att vanliga besparingar och utvecklingsarbete skulle kunna lösa problemen. Rapporten som redovisades för museichefen och styrelsen i slutet av augusti innebar något annat – museet är inne i ett kritiskt ekonomiskt läge där större och mer direkta åtgärder krävs för att säkra museets framtid.
Styrelsen gav museichefen i uppdrag att inför ett extrainkallat styrelsemöte den 28 oktober presentera förslag på sparåtgärder. Dessa innebär bland annat förändrade öppettider. Länge har museet haft öppet alla dagar i veckan och kvällsöppet till klockan 20.00 på tisdagar, onsdagar och torsdagar. Efter årsskiftet kommer museet följa många andra museer och vara stängt på måndagar. Dessutom minskar öppettiden på tisdagar från 20.00 till att stänga klockan 16.00.
Personalkostnader är den största utgiftsposten för museet. Under föregående år arbetade, under olika perioder och med varierande anställningsvillkor, sammanlagt 82 personer på museet. Tidigare har bland annat besparingar skett genom att inte ersätta viss personal som avslutat sin tjänst vid exempelvis pensionsavgångar. Dessvärre har dessa tilltag inte varit tillräckliga. Personalreducering blir därför ett nödvändigt ont. Ett förslag på att varsla 8 heltidstjänster är framlagt. Hur många det slutligen rör sig om klarläggs efter fackliga förhandlingar.
Museets enhet för Uppdrag och projekt arbetar med uppdragsarkeologisk verksamhet. Den ska fortsättningsvis drivas som en egen ekonomiskt redovisad resultatenhet. Detta för att tydligt separera enhetens ekonomi från museets gemensamma ekonomi och minska risken för underskott för verksamheten i stort. Att organisera enheten som en ekonomiskt redovisad resultatenhet förtydligar också enhetens behov av att anpassa bemanningen efter efterfrågan på uppdrag.
Dagens museer liknar väldigt lite de organisationer de var i begynnelsen. Då var de mer statiska institutioner vars verksamhet berörde den som ville och hade det kulturella kapital som krävdes för att ta del av dem. Idag förväntas museer vara mer dynamiska och lyhörda gentemot samhället. Vi ska arbeta uppsökande, arbeta medskapande och konkurrera om innevånares tid med aktörer från bland annat upplevelseindustrin – något som tidigare inte varit aktuellt för museer. Den minskade finansieringen är en del av den moderna utvecklingen och har varit ett faktum sedan millennieskiftet. För att möta dessa förväntningar behöver museet vara rustat med relevanta kompetenser.
Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.