2018-04-23 06:19Pressmeddelande

Ny utställning, Fristad- ett svar på förföljelse och förtryck

null

Plats: Nedre Galleriet, Bohusläns museum, 

Pressivisning: Lördag 5 maj kl. 13.00

Vi välkomnar press att delta kl 13:00 och klockan 15:00 vid själva invigningen. 

Närvarande bl a fristadsstipendiat Ali Alibrahim som producerat den prisbelönta filmen One day in Aleppo. Conny Brännberg, ordförande regionens Kulturnämnd samt Annelie Högberg, ordförande i Uddevallas kultur-och fritidsnämnd, samt Martin Shibbye deltar.

Invigning: 5/5 

Klockan: 15.00–16.00

Tid: 5 maj – 4 november 2018


”Det är förvirrande att komma från totalt förtryck till en miljö där man kan säga, skriva och tycka vad man vill. När man hela livet längtat efter något man aldrig erfarit och sen får det så… Det tar tid för kroppen att vänja sig vid friheten. Tid för hjärnan att förlita sig på att ingen förföljer dig, ingen väger dina ord i en misstänksam vågskål. Tid för hjärtat att våga lita på att ingen vill dig något ont, att bakom det vänliga bemötandet och de vänliga orden döljer sig ingen illvilja.”

Fristadsstipendiat, författare och poet, i intervju med Mustafa Can.

Fyra fristadsstipendiater, kvinnor och män från olika länder och med olika yrken, har bidragit med sina livsberättelser och erfarenheter till utställningen Fristad- ett svar på förföljelse och förtryck. Författaren och journalisten Mustafa Can har skrivit texterna och Anders Hansson, Årets Bild 2016, är fotografen bakom utställningens bilder.

Det är Bohusläns museum och Västra Götalandsregionens fristadskoordinator som tillsammans producerat denna vandringsutställning som vill lyfta fram fristadsarbetet i världen, Sverige och Uddevalla. Alltfler konstnärer, författare och journalister ansöker om fristad och det finns behov av fler fristäder i världen. Huvudsyftet med utställningen är att få fler kommuner att vilja bli fristad och också få fler medvetna om att yttrandefriheten är något vi ständigt måste arbeta för.

Västra Götaland är sedan 2014 en fristadsregion med möjlighet att stötta regionens kommuner. År 2015 blev Uddevalla en fristad, en av två kommuner i Västra Götalandsregionen. Den andra är Göteborg som år 1996 blev den första fristaden i Sverige.

Det övergripande arbetet med fristäder organiseras av ICORN, en internationell organisation som verkar för att erbjuda skydd och arbetsro i form av fristäder för författare och konstnärer som förföljs och som inte kan utöva sitt yrke i sitt hemland. En förföljd författare får möjlighet att under två års tid bo på en skyddad plats.

Fakta: Under 2017 ansökte 119 personer om en fristad. 24% av dessa var kvinnor, 47% av de sökande var journalister, 28% författare och poeter, 6 % bloggare. 15 % av de sökande var från Iran, 14% var från Syrien, 9 % från Bangladesh och 5 % från Eritrea.


Pressvisning lördag 5 maj kl. 13.00

Vid pressvisningen deltar bl a fristadsstipendiaten Ali Al Ibrahim tillsammans med fristadskoordinator Johanna Lindström. Conny Brännberg, ordförande regionens Kulturnämnd samt Annelie Högberg, ordförande i Uddevallas kultur-och fritidsnämnd, samt Martin Shibbye.

Ali Al Ibrahim, kommer från Syrien och är fristadsstipendiat i Jönköping. Han är undersökande journalist, författare och dokumentärfilmare. Ali Al-Ibrahim har överlevt både Assad´s fängelse och fångenskap hos ISIS. Hans film “One day in Aleppo” har rönt stora framgångar.


Invigning av utställningen lördag 5 maj

Karin Stammarnäs, enhetschef Publik verksamhet och utställningar, Bohusläns museum, hälsar välkommen. Conny Brännberg, ordförande i regionens Kulturnämnd samt Annelie Högberg, ordförande i Uddevallas kultur-och fritidsnämnd, berättar om fristadsregion Västra Götaland och Uddevalla som fristad.

Hur sätter vi stopp för jakten på författare och journalister?

Journalisten Martin Schibbye talar om vikten av det fria ordet, och vad det betyder för utvecklingen i länder som saknar fri press. Om solidaritet med fängslade och förföljda utövare och försöker svara på frågan varför det är svårare att smuggla in böcker än knivar i ett fängelse.

Martin Schibbye, chefredaktör Blankspot, fängslades under ett reportageuppdrag i Etiopien 2011, och satt 438 dagar i fängelse. 

I samarbete med Västra Götalandsregionen, regionens fristadskoordinator, med bidrag från bl a Statens Kulturråd.


För mer information kontakta:

Sofie Henryson, utställnings-och programantikvarie, sofie.henryson@bohuslänsmuseum.se, 0522-656523 eller Johanna Lindström, Koordinator för Litterärt Residensprogram och Fristäder i Västra Götaland, johanna.lindstrom@stromstad.se, 076-3242771.

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund