2022-09-13 07:34Pressmeddelande

Ny Pablo Picasso-utställning på Bohusläns museum

Utställningen I Picassos öga invigs den 8 oktober i Konsthallen på Bohusläns museum. Foto: Arnold Newman Utställningen I Picassos öga invigs den 8 oktober i Konsthallen på Bohusläns museum. Foto: Arnold Newman

I Konsthallen på Bohusläns museum visas under hösten utställningen I Picassos öga - ett urval av hans grafiska verk. Pablo Ruiz Picasso (spansk, 1881–1973) är en av världens mest erkända och produktiva konstnärer som vid sidan av måleriet och skulpturen även arbetade med grafik under hela sitt långa konstnärskap. I utställningen som invigs den 8 oktober presenteras drygt ett 60-tal grafiska verk.

Picassos grafiska produktion är stor och omfattar runt 2400 verk. Utställningen visar ett urval ur grafiska sviter som Les Saltimbanques (1905), illustrationer till Ovidius Metamorfoser (1931), Vollardsviten (1930-1937) samt Francos drömmar och lögner (1937), etsningar där Picasso öppet tog ställning för den spanska och demokratiska republikens sak. Samma år målade han även Guerncia, som nu är ett av världens mest kända konstverk.

I utställningen visas även även grafiska verk från 40 och 50-talet, som ofta är mer kraftfullt tecknade och mer expressiva i sin karaktär. Särskilt linoleumsnitten går i mustiga jordfärger, såsom brunt, beige, rött. Ytterligare ett viktigt motiv för Picasso var tjurfäktningen, som han hyste ett passionerat intresse för genom hela livet. Strax efter kriget började han intressera sig för att måla på keramik och den lilla orten Vallauris, i närheten av Nice, blev centrum för hans keramiska produktion. Förutom prov på keramik finns i utställningen även en modell till det offentliga verket Kvinnohuvud (1971), som finns i Halmstad.

Utställningen har möjliggjorts genom generösa inlån, där merparten av verken kommer från privata samlare. Vi har även fått låna in verk från Moderna museet, Malmö konstmuseum, Skissernas museum Lund, Norrköpings konstmuseum, Eskilstuna konstmuseum och Jönköpings länsmuseum, något vi är djupt tacksamma för. Utställningen är producerad av Bohusläns museum.

Om Pablo Picasso (1881 - 1973)

Pablo Picasso är känd för att tillsammans med Georges Braques ha introducerat kubismen. Kubismen bröt med den föreställande konsten och banade väg för många andra konstriktningar – som exempelvis den abstrakta konsten och surrealismen. Kravet på realism, avbildning och perspektiv överges och konstnärens inre världar kan därefter gestaltas på ett friare sätt.

Picasso blev både beundrad och omstridd under sin livstid. Han var ständigt kreativ – ett färgstarkt och kompromisslöst temperament präglade hans liv och verk. Han gestaltade livets olika skeenden– erotiken, kärleken, familjen och kvinnan samt refererade till antiken och de grekiska myterna. Han gjorde också återkommande parafraser på andra kända konstnärers verk. Hans inflytande blev stort under 1900-talet, där både hans verk och persona blev liktydigt med modernismen och en omfattande mytbildning uppstod kring honom.

Pressvisning

Pressvisningen med utställningens/Konsthallens curator Agneta von Zeipel sker klockan 13.00 den 6 oktober i Konsthallen på Bohusläns museum. 

Kontaktuppgifter Agneta von Zeipel:

0706-26 32 75 eller agneta.vonzeipel@bohuslansmuseum.se


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén