2017-03-09 07:45Pressmeddelande

Med kärlek till färgen - möt Göteborgskoloristerna

null

VARMT VÄLKOMMEN TILL VERNISSAGE

LÖRDAG 1 APRIL KL 14-17

Hans Kindgren, länsmuseichef hälsar välkommen
Utställningen presenteras av Agneta von Zeipel, curator Konsthallen
Pontus Hjortén, dokumentärfilmare presenterar sina nya filmer
Ingrid Schiöler, inviger utställningen

Lunchföredrag kl 12.30
25 april Pontus Hjortén berättar om sina nya kortfilmer om koloristerna
18 maj Bengt ED Claesson berättar om David Larsson och konstnärslivet på Slussen

Utställningen visas följande datum kl 13:
5 april ⁄ 4, 24 maj / 7,15, 21 juni

I sommarens stora utställning i Konsthallen på Bohusläns museum presenteras måleri av Göteborgskoloristerna, som tidigare främst förknippats med en kvartett färgstarka och expressiva konstnärskap - Ragnar Sandberg, Inge Schiöler, Åke Göransson och Ivan Ivarson. Göteborgskolorismen inkluderar dock många fler konstnärer, som med tiden fick spela en mer undanskymd roll i konsthistorien. Med utställningen "Med kärlek till färgen" vill vi ge en mer mångfacetterad bild av Göteborgskolorismen. Utställningen visar ett 100-tal av fler än 25 konstnärer.

Göteborgskolorismen har främst kopplats samman med ett expressivt och lyriskt måleri från Västkusten. Motiven var ofta sommarlandskap från kusten – saltstänkta klippor, rodnande solnedgångar och svalkande bad, skildrade i ömsom milda, ljusa pasteller eller med en glödande kolorit. Gemensamt för Göteborgskoloristerna var att de gick på Valands målarskola för Tor Bjurström åren 1920-29. Han betonade särskilt färgens betydelse i sin undervisning. Ivan Ivarson uttryckte det tydligt “Ty att måla är främst att dikta och återge i färg. Spelar inte färgen första rollen kan det visserligen vara konst men inte måleri”. Men under den till synes förförande och livsbejakande ytan i deras måleri, fanns också mörkare kulisser i deras personliga livsberättelser.

Bohusläns betydelse

Flera av Göteborgskoloristerna var uppvuxna i Bohuslän och längs kusten, som exempelvis Schiöler och Sandberg, liksom systrarna Karin Parrow och Märta Taube-Ivarson. Därför har vi också valt att särskilt betona landskapets betydelse i utställningen. Flera av dem umgicks dessutom på Stenungsön och Slussen på Orust under 1930-talet. Konstnären David Larssons hus ”Tjap Karbo Hill” vid Slussen, blev en populär samlingspunkt för flera av konstnärerna.

Med utställningen ”Med kärlek till färgen” vill vi ge en mer mångfacetterad bild av Göteborgskolorismen, beskriva dess uppkomst, konstnärliga bredd och förändring över tid, samt visa på den nyansrikedom den en gång hade. Utställningen kompletteras också med nya kortfilmer kring koloristerna av filmaren Pontus Hjortén, som gjorde filmen ”Ett nytt liv” som handlade om Inge Schiöler.

I utställningen visas verk av följande konstnärer: Frithiof Berglund, Folke Andreasson, Birger Berndtsson, Tor Bjurström, Evald Björnberg, Inga Englund-Kihlman, Åke Göransson, Carsten Hvistendahl, Karl Isakson, Ivan Ivarson, Carl Kylberg, David Larsson, Kristian Lundstedt, Ragnvald Magnusson, Aina Marmén-Sundborg, Nils Nilsson, Elvine Osterman Nordwall, Karin Parrow, Ragnar Sandberg, Gösta Sandels, Inge Schiöler, Birger Simonsson, Waldemar Sjölander, Märta Taube-Ivarson, Sigfrid Ullman och Erling Ärlingsson.

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Jan Uddén
Museipedagog
Jan Uddén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund