2021-10-27 09:50Pressmeddelande

Kunskapsbanken - en kunskapskälla om Bohusläns historia

Överblicksbild av bohuslänsla skärgården. Klippor, hav och i distansen ett samhälle. Över bilden en text med orden "Upptäck Bohusläns historia - Bohusläns museum".Kunskapsbanken är en digital resurs om Bohusläns historia som är skapad för att kunna upplevas för vem som helst.

Imorgon lanserar vi Kunskapsbanken på vår hemsida. En digital resurs om Bohusläns historia för de som jobbar med histoireundervisning, forskning eller för den som är allmänt histoireintresserade. Den innefattar ett stort antal artiklar om människor och skeenden som levts och utspelats på platsen vi idag kallar Bohuslän. Tidsspannet sträcker från stenålder fram till 2000-talet. 

En del av Bohusläns museums verksamhetsidé innefattar att vara en tillgänglig kunskapskälla. Kunskapsbanken är ett stort kliv i att tillgängliggöra mer av Bohusläns historia.  Den spelar en viktig roll i att berätta den lokala och regionala historien. Genom en filterfunktion går det att sortera artiklarna på personer, teman, tidsperioder och kommun. Det går även att söka via en kartfunktion.

Kunskapsbanken är integrerad med Bohusläns museums hemsida och användare når den från och med imorgon via huvudmenyn på www.bohuslansmuseum.se. Den är kostnadsfri och en expanderande kunskapskälla som över tid kommer fyllas med ännu mer artiklar.

Invigning och lansering

För att fira lanseringen kommer en invigning inträffa klockan 13.00 imorgon på museet. Helene Carlsson, antikvarie på Bohusläns museum och projektledare för Kunskapsbanken, berättar om vilka historier det går att upptäcka på sidan. Till hjälp har hon Sabina Mittendorf som agiterar som den brittiska jämtälldhetskämpen och författaren Mary Woolstonecraft (1759-1797).

Arkeologerna Christina Toerld och Kristina Lindholm berättar om projeket Tillgängliga kulturmiljöer. Ett av projektresultaten blev filmserien "Platser att besöka" där de ger visningar av ett flertal av Bohusläns kulturarv. Tillgängliga kulturmiljöer och Kunskapsbanken kommer få en informationsplats på museet som invigs dagen till ära.

Invigningen sänds även live på museets Facebooksida från klockan 13.00 och går att se direkt eller i efterhand.

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Antikvarie/Webbansvarig
Helene Carlsson