2021-09-16 07:05Pressmeddelande

Ingela Ihrman och Mats Hjielm på Bohusläns museum - Pressvisning

Ingela Ihrmans "A Great Seawed Day" och Mats Hjielms "The Other Shore"är båda delar av Göteborgs konstbiennal (GIBCA Extended)Ingela Ihrmans "A Great Seawed Day" och Mats Hjielms "The Other Shore"är båda delar av Göteborgs konstbiennal (GIBCA Extended)

Från och med 2 oktober kommer besökare på Bohusläns museum att kunna ta del av konst från både Ingela Ihrman och Mats Hjielm. Konsthallen kommer att inrymma Ihrmans skulpturer, inspirerade av sjögräs och som tidigare visats i Nordiska Paviljongen i Venedig 2019. Intill Konsthallen, i Västerhallen, kommer den monumentala videoinstallationen "The Other Shore" av Mats Hjielm rulla.  

Ihrmans konstnärsskap befinner sig mestadels i ett gränsland mellan skulptur, installation, video och performance, där relationen mellan människa och andra arter utgör en genomgående tematik. Utställningen A Great Seaweed Day av Ingela Ihrman består framförallt av sjögrässkulpturer. Men utgångspunkten för undersökningen är i själva verket magen – en öm punkt där energiflöden och känslor sammanstrålar. Under arbetets gång försöker Ihrman närma sig sin egen mage, lyssna till den och låta den ta plats. Samtidigt kopplar hon samman den med havet. Magen är både kroppsligt och mentalt central och samtidigt ett mysterium, likt kosmos menar hon. Båda är oändliga och omöjliga att greppa, trots att magen finns i kroppen och kroppen finns i kosmos.

Mats Hjielms "The Other Shore" är en poetisk reflektion över Atlanten som en övergång och passafe mellan olika kontinenter. Detta hav som kopplat samman historier, diaspora och kolonisering. Verket gestaltar sökandet efter en identitet och ett sökande efter ett förflutet hemland, samt drömmen om en befrielse genom navigering till en annan plats.

Verket är en monumental videoinstallation som består av en sju meter bred dubbelprojektion placerad diagonalt i rummet. På den ena sidan av väggen visas bilder av vatten, stränder och kusten från olika delar av Nord – och Sydatlanten. På den andra sidan visas dokumentära bilder och landskap från länder runt om Atlanten, visuella essäer och vittnesmål samt text och musik.  

Vernissagen äger rum 2 oktober klockan 14.00 i Konsthallen på Bohusläns museum. Utställningen A Great Seaweed Day går att besöka fram till 16 januari 2022. The Other Shore står fram till 21 november 2021.

Utställningarna är en del av Göteborgs konstbiennal (GIBCA), GIBCA Extended. 

Information pressvisning

Dag: 30 September

Tid: 14:00

Plats: Konsthallen, Bohusläns museum

Konstnären Ingela Ihrman och Konsthallens curator Agneta von Zeipel närvarar. Mats Hjielm närvarar först på vernissagen.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén