2019-01-16 09:33Pressmeddelande

Inbjudan till pressvisning av Min djuriska park - ny utställning på Bohusläns museum.

null

Bohusläns museum öppnar en utställning lördag 26 januari som skall locka besökare i alla åldrar. Utställningen heter Min djuriska park och består av ett 40-tal djur sammanfogade av olika prylar som vi människor omger oss med i vardagen.

Det är en djurpark fylld med strutsar, ormar, pingviner, dinosaurier, fågelspindlar med flera. Alla djuren har fått sin karaktär av sitt material - en fladdermus gjord av paraplyer, dammsugarmunstycken som förvandlats till en apa eller en 3,5 meter lång krokodil gjord av bildäck. De återvunna materialen öppnar upp för tankar kring vad saker och ting har för ursprung och vilka egenskaper som dessa saker och ting ger djuren. Min djuriska park är skapad av konstnären och scenografen Erik Langert, bosatt i Göteborg. Skulpturernas återbrukade material är dock inte främst en fråga om återvinning:

- Nej, jag håller inte på med återvinning, det är allmän resursbrist i kombination med min uppfostran som fört mig in på detta sätt att lösa problem och skapa. Humor är en livsnödvändighet, säger Erik.

Närvaron av humor i kombination med en otrolig uppfinningsrikedom går att avläsa som två förklaringar till utställningens popularitet:I 20 år har utställningen turnerat runt på museer i landet inspirerat, fascinerat och roat människor i alla åldrar.  

I utställningshallens centrum står omgiven av djuren en verkstad fylld med återvunnet material där alla besökare stora som små kan göra sitt egna djur utifrån inspiration från utställningen. Min djuriska park markerar fortsättningen på temat hållbarhet som ska prägla museet under 2019 där Konsthallens utställning The Climate Fix var först ut.

Vid invigningen lördag 26 januari så underhåller den tidigare grammisnominerade musikgruppen Longkalsong som annars turnerar i Sverige och spelar för barn och barnfamiljer. Alla som kommer kan göra sitt eget djur av återvinningsmaterial i verkstaden, leta efter djur i museet eller följa med på minisafari. Vår tidigare  landshövding Lars Bäckström inviger utställningen tillsammans med konstnären och upphovsmannen Erik Langert. Utställningsantikvarie Sofie Henryson hälsar alla välkomna.

Pressvisning: Torsdag 24 januari kl.11, Bävehallen

Invigningsprogram Lördag 26 Januari:

12.45 Musikgruppen Longkalsong spelar.

13.00 Invigning där konstnären till utställningen, Erik Langert närvarar. Vår tidigare landshövding Lars Bäckström inviger Min djuriska park.

13.30 Kom och ha skoj med musikgruppen Longkalsong som spelar roliga låtar om djur.

14.30 Följ med museipedagog Jan Uddén på en Mini-safari bland krokodiler, strutsar, ormar och dinosaurier.

13.00 -16.00 Öppen verkstad: Kom och gör ditt alldeles egna djur utifrån inspiration från utställningen.

13.00-16.00 Leta efter djur i museet och svara på kluriga frågor.


För kontakt:

Sofie Henryson, utställnings- & programantikvarie, 0769-49 41 63 eller 0522-65 65 23

sofie.henryson@bohuslansmuseum.se

eller

Sebastian Thorén,  kommunikatör, 072-14 18 746

sebastian.thoren@bohuslansmuseum.se

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Jan Uddén
Museipedagog
Jan Uddén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund