2018-02-06 07:45Pressmeddelande

I en hamnstad på 1500-talet – vad arkeologi kan berätta om människors livsöden

null

Hur var det att leva i en västsvensk hamnstad på 1500-talet? Det har arkeologer och andra experter tagit reda på i Västsveriges största stadsarkeologiska undersökning. I Nya Lödöse levde människor från flera olika länder. Många var köpmän och hantverkare. Staden hade rika kontakter med andra länder och städer. Det fanns också en nära relation med övriga delar av Västsverige

Med hjälp av arkeologiska föremål, historiska dokument, analyser och tolkningar har det arkeologiska projektet Staden Nya Lödöse, Bohusläns museum och Västarvet tillsammans producerat vandringsutställningen ”I en hamnstad på 1500-talet”. Här möter du några av alla de som levde och dog i Nya Lödöse: den ensamstående mamman Gröna Malin, änkan och bryggerskan Brita af Höök, sjömannen Daniel, skomakaren Povel och en av stadens präster.

I utställningen kan du reflektera kring samband mellan 1500-tal och nutid samt mellan hemort, Nya Lödöse och omvärlden. Du får också dyka in i den arkeologiska processen där stadens och människornas historia skrivs när det arkeologiska materialet tolkas, källkritiska frågor ställs och kulturarvet definieras.

Utställningen har urpremiär på Bohusläns museum den 16 februari och kommer sedan gå på turné i Västra Götalandsregionen under 2018 och 2019.

Invigning: Fredagen 16/2 kl 13

Visningar: v.9-12 tisdagar kl 14

Lunchföreläsningar: v.9-13 kl. 12.30 Staden Nya Lödöses experter. Mer om exakt vilka dagar finns på Bohuslansmuseum.se

Lovverksamhet: (februari, påsk):

”I krukmakarens verkstad” (för barn från 6 år). 

"Vad berättar skelettet?" Visste du att man kan få reda på mycket om livet på 1500-talet genom att studera ett människoskelett? Osteologen Astrid har tagit med sig en individ som grävdes upp vid de arkeologiska undersökningarna av staden Nya Lödöse. Tillsammans med Astrid får du träffa en 500 år gammal Nylösebo och upptäcka hur hen levde.

Skolprogram: Livet i den glömda staden

Förskola, F-6, v.9-13, måndag, tisdag, onsdag ca 1 timme

Hur var det att leva i en stad för 500 år sedan? Vilka spår finns kvar av människorna som bodde där och vad kan spåren berätta för oss? Tillsammans besöker vi utställningen ”I en hamnstad på 1500-talet” där vi får bekanta oss med Gröna Malin, Brita af Höök, Daniel och de andra stadsborna. Efteråt arbetar vi med arkeologiska föremål från staden och funderar på hur olika material bevaras i marken. Hur kan arkeologerna få reda på så mycket om människors liv utifrån trasiga skor, krukskärvor och skelett? Vi diskuterar också vilka spår lämnar vi efter oss idag och vad de kommer att berätta om oss i framtiden.

Övrig info om projektet: www.stadennyalodose.se

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund