2022-06-23 06:16Pressmeddelande

Hit seglade judarna! - utställning på Marstrand i sommar

Illustration. En vybild av 1600-talets Marstrand. Högst upp på ön reser sig en fästning av sten, en svensk flagga är hissad vid fästningens västra del.Hamnen på Marstrandsön och Carlstens fästning under porto franco-tiden (frihamn 1775-1794), perioden då de första judarna kom till Sverige. Bilden: Göteborgs stadsmuseums samlingar.

I Paradisparken på Marstrand invigs 8 juli en ny utomhusutställning om öns judiska historia. Från invigningsdatumet och tre veckor framåt, kan innevånare och turister besöka utställningen, gå på stadsvandringar och uppleva konserter på Marstrand.

På Marstrand finns både kända och mer okända historiska spår av judiskt liv. Under öns period som frihamn (1775–1794) bosatte sig ett 60-tal judar på ön, ditlockade av nya handelsmöjligheter, bland annat genom Ostindiska kompaniet. Perioden som frihamn var kort, men ännu kortare varade perioden där Marstrand tjänade som hemvist för öns judar. När frihamnen avvecklades hade många judiska familjer redan övergett Marstrand. Några valde att lämna Sverige medan andra flyttade vidare till Stockholm, Göteborg eller Norrköping, de tre städer där judar var tillåtna att bosätta sig enligt judereglementet som styrde det judiska livet i Sverige från 1782 till 1838.

– Det känns fantastiskt att bidra med ny kunskap om den judiska närvaron på Marstrand, som ju är startpunkten för det judiska livet i Sverige. Det svensk-judiska kulturarvet finns inte bara på museet i Stockholm, utan är ju spritt över Sverige. Nya perspektiv på svensk historia bidrar till en breddning av det vi uppfattar som svenskt och det känns viktigt i dagens samhälle, säger Christina Gamstorp, museichef på Judiska museet.

–  Vi är glada över att tillsammans kunna lyfta detta, för många, dolda kulturarv. Att från arkiv, samlingar och arkeologiska källor tillgängliggöra spår av judiskt liv på plats och digitalt på Marstrand, och synliggöra människorna vars vardag skapat historia, säger Christina Toreld, arkeolog och projektledare från Bohusläns museum.

Hit seglade judarna är både en utställning och en digital historisk stadsvandring som baserats på de spår av judiskt liv som arkeologiska och historiska källor har kunnat belägga på Marstrand under porto franco-tiden 1775–1794. Detta är en del av det betydande arbetet Traces of existence där Judiska museet utifrån autentiska platser lyfter fram och synliggör det svenska-judiska kulturarvet, genom samarbete med lokala museer – i det här fallet Bohusläns museum.

Hit seglade judarna! är samarbete mellan Judiska museet, Bohusläns museum och Judiska salongen.

Vernissage för Hit seglade judarna!

Plats: Paradisparken på Marstrand

Tid: fredag 8 juli kl. 17

Upptäck det judiska Marstrand i utomhusutställningen Hit seglade judarna! i Paradisparken och följ med på en stadsvandring i spåren av synagogor, påstådda begravningsplatser och juvelstölder.

Vernissageprogram:

17.00 Invigningstal med Peter Hjörne, tidigare journalist och företagsledare, Christina Gamstorp, museichef på Judiska museet och Christina Toreld, arkeolog/pedagog på Bohusläns museum.

17.30 Stadsvandring genom det judiska Marstrand.

Konsert: Judiska toner vid havet

 Plats: Paradisparken på Marstrand

Tid: fredag 15 juli kl. 18 och lördag 16 juli kl. 18

Under två julikvällar på Marstrand spelar musikgruppen Sirocco egenkomponerad musik med inspiration från havet och starkt förankrad i den judiska musiktraditionen. Musiken är hämtad från deras senaste album ”El Faro” som betyder fyrtorn på spanska. Under konserten vävs musiken samman med den judiska historien på Marstrand.

Sirocco: Sofia Berg-Böhm, Patrik Bonnet, Fredrik Gille, Hanna Stenlund Monthan

 

.

 

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén