2021-10-20 11:30Pressmeddelande

Historievecka på Bohusläns museum

Det bjuds på en hel del om Bohusläns historia under kommande vecka då Bohusläns museum lanserar sin nya historiska plattform Kunskapsbanken, inviger en utställning och historikern Tomas Andersson föreläser. Foto: Daniel LindskogDet bjuds på en hel del om Bohusläns historia under kommande vecka då Bohusläns museum lanserar sin nya historiska plattform Kunskapsbanken, inviger en utställning och historikern Tomas Andersson föreläser. Foto: Daniel Lindskog

Kommande vecka på Bohusläns museum blir spännande för alla historieälskare. Torsdag 28 oktober lanserar museet sin egen historiska plattform Kunskapsbanken på sin hemsida. En databas fylld med historiska artiklar om Bohusläns historia. Detta firas med en öppning av en mindre utställning, historie- och projektföreläsningar och livemusik. Samma vecka får museet besök av historikern och författaren Tomas Andersson för ett föredrag om Bohusläns historia.

Under torsdagen kommer museet lansera resultatet av ett långt pågående projekt med namnet Kunskapsbanken. Det rör sig om en omfattande och expanderande historisk databas som går att nå via museets hemsida. Databasen är fylld med artiklar om Bohusläns historia från stenålder till 2000-tal och innefattar människoöden, epokintroduktioner, dramatiska händelser, vardagsliv, industrihistoria och mycket annat. Genom en lättanvänd filterfunktion går det att söka på ämnen, personer, tidsepoker och kommuner. Över tid kommer Kunskapsbanken att fyllas på och genom ett gedigt tillgänglighetsarbete ska tjänsten fungera lika bra för grundskola som för forskare och allmänt historieintresserade.

Artiklarna innehåller inte bara text och bild, utan emellanåt även film. Däribland några av filmerna från museets egen filmserie ”Platser att besöka”. En serie med syftet att öka kunskapen om och tillgängliggöra fler av länets kulturmiljöer. I samband med lanseringen av plattformen kommer museet även öppna en ny utställning där filmerna och föremål kopplade till platserna och historierna kommer att visas. Lanseringen av Kunskapsbanken och utställningen kommer innebära musiknummer och föredrag.

Tidigare samma vecka, under tisdagen håller historikern och författaren Tomas Andersson ett föredrag om Bohusläns historia. Tidigare under året släppte han boken ”Bohusläns historia – från järnålder till 1658”. Författaren har synts mycket i samband med släppet och har bland annat medverkat i Vetenskapsradion historia om Bohuslän.

 

Program för veckan:

26/10. 18.00 – 20.00 Bohusläns historia – från järnålder till 1658 föredrag med Tomas Andersson.

Fri entré, begränsat antal platser. Säkra din plats genom att ringa museet på 0522 – 65 65 01.

28/10. 13.00 - 14.00 Lansering Kunskapsbanken och invigning Tillgängliga kulturmiljöer

Program:

·        Musik med folkmusikern och gitarristen Anders Ådin.

·        Författaren Mary Wallstonecraft ( kommer på besök)

·        Vad finns i Kunskapsbanken? Helene Carlsson, projektledare och antikvarie på Bohusläns museum, ger några exempel på sorgliga och överraskande berättelser som finns på Kunskapsbanken.

·        Tillgängliga kulturmiljöer – en digital platsinformation och en möjlighet att uppleva kulturmiljöer, även utan att vara på plats. Projektledarna och arkeologerna Christina Toreld och Kristina Lindholm presenterar projektet.

 

Fri entré, begränsat antal platser.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén