2016-08-25 13:17Pressmeddelande

Folkhemsdagar på Bohusläns museum 17/9 och 29/10

null

Bohusläns museum arrangerar två temadagar om folkhemmet i höst med fri entré. Detta i samband med att utställningarna Folkhemmets rum och Sigvard Bernadotte- mannen som formgav folkhemmet visas.

Syftet är att folkhemsdagarna, med föredrag, musik och utställningar, ska väcka minnen och öka kunskapen om folkhemmet. De ska också få oss att fundera kring nutiden och framtiden. Vad är dagens boendeideal? Hur vill vi bo i framtiden?

Folkhemmet är en politisk term som socialdemokratin använde för att beskriva en samhällsvision. Begreppet används också för att beskriva en tid och en epok i Sverige från 1930-talet till mitten 1960-talet.


Folkhemsdagen lördag 17 september vill väcka minnen och nostalgi med bland annat musik från förr och föredrag om köket och maten i folkhemmet.

Folkhemsdagen lördag 29 oktober bjuder bland annat på föreläsningar om folkhemsbygget i Uddevalla och musikquiz på restaurang Kajkanten.Fullständigt program kommer i början av oktober.

För tillägg och ändringar i program se www.bohuslansmuseum.se eller www.facebook.com/bohuslansmuseum/


Program för folkhemsdagen 17 september:

11:00-11:30 - Visning av utställningen Folkhemmets rum.


12:00-12:45 - Filmmusik från förr med Sophia Jakobsson.
Med filmer som Casablanca, Rännstensungar och Swing-it magistern bjuder sångerskan Sophia Jakobsson tillsammans med Ingemar Thorell på piano, in till en resa tillbaka i tiden.


13:00-13:30 - Visning av utställningen Sigvard Bernadotte – mannen som formgav folkhemmet.


14:00-15:00 - Föredrag: Köket och maten i folkhemmet. Christina Möller, f.d. chef KF/Coop provkök och filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet. Christina är ledamot i Kungliga Skogs- och Lantbruksakademien, Måltidsakademien och preses i Sveriges äldsta Gastronomiska sällskap, Lilla sällskapet.


15:00-16:15 - Vaggvisor för vakna med Hanna Sundblad. Hanna Sundblad sjunger Barbro Hörbergs odödliga visor, blandar med lite egna sånger och prat om verklighet, drömmar och en del däremellan. Men mest om Barbro. Hanna Sundblad med musikerna Björn Millton och Mikael Dalemo.


Utställningar med temat folkhemmet på Bohusläns museum:

Sigvard Bernadotte - mannen som formgav folkhemmet

Sigvard Bernadotte var en skicklig formgivare verksam under folkhemstiden 1930-60tal. Utställningen berättar om Sigvard Bernadottes liv som konstnärlig ledare och inspiratör och visar bruksföremål formgivna på designkontor under hans ledning mellan 1950 och 1972. Föremål som uppskattas än idag. Föremål, skisser och ritningar i utställningen är inlånade från författaren Thomas Lindblad, som har skrivit boken Sigvard Bernadotte och skandinavisk industridesign.

Läs mer på: http://www.bohuslansmuseum.se/utstallningar/sigvard-bernadotte-mannen-som-formgav-folkhemmet/

Folkhemmets rum

Utställningens fokus är boendeidealen under folkhemsperioden 1930 - 1960-tal och innehåller fotografier från Nordiska museet som visar kök, vardagsrum, sovrum och badrum. Utställningens form är en trerumslägenhet med adress Tallvägen nära Ramneröd, ett av de bostadsområden som byggdes i Uddevalla på 1950-talet. Bohusläns museum har kompletterat utställningen med fotografier, filmer och föremål från sina samlingar, som visar folkhemsbygget i Uddevalla.

Utställningen erbjuder aktiviteter för besökare i alla åldrar, dockskåp, tillverka stolar av piprensare, möblera en lägenhet samt provsitta tidstypiska stolar från folkhemstiden.

Läs mer på: http://www.bohuslansmuseum.se/utstallningar/folkhemmets-rum/


Kontaktpersoner

Susannah Young, utställnings- och programantikvarie

susannah.young@bohuslansmuseum.se 0522-65 65 13 eller 0721-46 26 04

Sofie Henryson, utställnings- och programantikvarie

sofie.henryson@bohuslansmuseum.se 0522-65 65 23 eller 0769-49 41 63

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund