2024-04-12 13:21Pressmeddelande

Examensutställning för framtidens konstnärer från Campus Steneby

En rektangulär ruta med färgfällt i rosa som längre in i bilden övergår till gult. En gul sol i stora pixlar syns i centrum av rutan.Den 3 maj är det vernissage för vad museet hoppas på kan bli ett långvarigt samarbete med den välrenomerade Stenebyskolan.

Bohusläns museum är stolta över att få bjuda in till pressvisning till vår första av förhoppningsvis många examensutställningar med elever från Campus Steneby, HDK Valand.  Utställningen presenterar examensarbeten från 22 stycken avgångsstudenter i metallgestaltning, möbeldesign med inriktning trä samt textil-kropp-rum.

Curator för utställingen är konstnären Stina Östberg Ivanovic. Hon beskriver hur det finns mängder av teman i utställningen där frågor om kollektivets närvaro eller frånvaro samsas med surrealistiska upplevelser och designhistoria. "Arbetena som utställningen visar är utförda av händer och tanke, i en process av repetition som krävs för att bemästra ett material", skriver hon. 

Som resultat av form, förkovrande av hantverk och konstnärliga undersökningar visar utställningen en bredd av arbeten som rör sig fritt mellan konst, konsthantverk och design. 

Utställningens form har blivit till under en kort tid där studenter i samtal ombetts att fokusera till varandras arbete mer än till sitt eget. Inriktningen i samtalet har då varit att lyssna och att lämna sin process för att ta in en medstudents tankar och visioner. Målet har varit att skapa en grupp där kunskapen om varandras arbeten är viktiga för utställningen.

Pressvisning

2 maj, 14.00, Konsthallen på Bohusläns museum

Närvara gör eleverna från Stenebyskolan samt curator Stina Östberg Ivanovic.

Vernissage

Datum: Fredag 3 maj, 17.00 - 19.00

Plats: Konsthallen, Bohusläns museum

Fri entré

Om Campus Steneby

Campus Steneby är en unik miljö för utbildning och forskning inom hantverk och formgivning vid Göteborgs universitet. En internationell gemenskap för skapare, konstnärer och formgivare med tillgång till lokaler i världsklass. Inom våra utbildningar vill vi utveckla kunskap om arv och traditioner för att tänja på gränserna för materialbaserat hantverk och materialbaserad formgivning. Med ett starkt fokus på konstnärligt utforskande och formgivningsmetoder ger vi studenterna verktyg för att tillämpa sina färdigheter i nya sammanhang och i en snabbt föränderlig värld.

Lista på medverkande avgångsstudenter:

Textil–Kropp–Rum

Jamir Lee Currusa

Alva Ekholm

Josefine Lundgren

Wania Rönning

 

Metallgestaltning

Hrismantas Gonta

Maia Hellman

Boris Ivanov

Adam Kminiak

Sebastian Nordh

Eddy Sjöström

Christoph Von Rohden

 

Möbeldesign

Johan Albertsson

Julia Ebba (Eklund)

Carlijn Haringsma

Lukass Iranzo-Laurins

Hannes Lohm

Joshua Taylor

 

Avgångsstudenter från masterprogrammen:

Textil–Kropp–Rum

Angelica Edin

 

Metallgestaltning

Emi Candido

 

Möbeldesign

Gergely Kovács

Samuel Pentraat

Simon Sktatka Lindell

 

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén