2018-01-15 07:40Pressmeddelande

Det ligger i tiden – en vandringsutställning om tid.

null

Utställningen Det ligger i tiden, producerad av Regionmuseet i Kristianstad, bråkar med oss redan i entrén.

- Besökarna ställs inför många frågor och funderingar kring tid. Som till exempel, har du verkligen tid att se den här utställningen? Du får ta ett stämpelkort och stämpla in. Det finns mycket att göra i utställningen, spelstationer, designa ditt egna lugna ljud för stressiga stunder och lyssna på intervjuer, säger Sofie Henryson utställnings- och programantikvarie på Bohusläns museum.

I utställningen Det ligger i tiden möts du av en mångfald av röster om tid. Hur ser man på tid när man dömts till livstids fängelse? Vad har en elitidrottare för syn på tid och betydelsen av en tusendels sekund? Vad innebär väntan för en person som lever gömd och väntar på uppehållstillstånd? Hur känns tid för en familj där 11-årige sonen väntar på att få ett nytt hjärta? Annika Östberg, som suttit 28 år i amerikanskt fängelse, och Lisa Nordén, svensk Triathlet som varit med i OS, är några av dem som ger sina perspektiv på tid i utställningen.

- I en telefonväxel kan du koppla in dig och tjuvlyssna på samtal om hur tiden upplevs, om väntan, punktlighet och det svåra med att hinna med, något alla brottas med och tänker på, säger Sofie Henryson.

Funderar du kring vad som är viktigt i livet? Utställningen ger dig chansen att dra i nödbromsen för att reflektera över ditt eget och andras förhållningssätt till tid. Är långsamt fult? Vilka saker ska få ta lång tid? Vad är det egentligen vi sparar när vi sparar tid och vad gör vi med tiden vi menar att vi sparat? En station i utställningen berättar om klockor och tidräkning. Vad finns det för olika klockor och vad är det egentligen de mäter? Hur har människor försökt mäta, kontrollera och förstå tiden genom tidernas gång?

- I utställningen berättar barn och ungdomar om sin tidsuppfattning och det finns en musikvideo med rapparen Young star. Vi hoppas att utställningen uppmuntrar människor att stanna upp och reflekterar över sin situation, tänker till och vågar ta kontrollen över sin tid. Detta genom att roa, inspirera och utveckla människor i deras relationer till tiden oavsett ålder, avslutar Sofie Henryson och kollar på klockan.

Utställningens innehåll och form har arbetats fram under lång tid i samarbete med ungdomsgrupper. Lärare och studenter på Högskolan i Skövde har utvecklat teknik, ljud och dataspelsmoment i utställningen. Konstnärerna Eric Langert och Per Petersson från Göteborg har formgivit och byggt utställningen. En blandning av mekanisk och digital teknik där nytt möter gammalt som skapar en känsla av tidlöshet. Allmänna arvsfonden har finansierat produktionen. Regionmuseet Kristianstad är ansvariga produktionen.

Fakta om utställningen:

Utställningens namn: Det ligger i tiden

Utställningsperiod: 27 jan – 8 april 2018

Vernissage: 27 jan kl 13.00

Pressvisning

Torsdag 25/1, kl. 13.00. Varmt välkomna!

Vid pressvisningen deltar Anna Hadders från Regionmuseet Kristianstad, projektledare för utställningen Det ligger i tiden.

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Jan Uddén
Museipedagog
Jan Uddén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund