2016-02-15 13:39Pressmeddelande

Bohuslänsk designikon – stor i USA

null

Det började som ett Bohuslänskt nödhjälpsarbete och utvecklades till ett exklusivt konsthantverk med världsrykte. Intresset för Bohus stickning är stort utomlands, speciellt i USA. En fjärdedel av försäljningen av boken ”Bohus stickning på nytt. The Revival” är beställningar från USA. Den internationella tidningsskriften Vogue Knitting publicerade i sitt senaste nummer ett stort reportage om Bohus stickning. På framsidan av magasinet är modellen klädd i en tröja inspirerad av mönstret från Bohus stickning.

-Det är kunskapen om Bohus stickning som har förmedlats i form av utställningar och föredrag, sticksatser och publicering som har bäddat för den här framgången, säger Viveka Overland på Bohusläns museums förlag.

Historien om Bohus stickning är en historia om arbetsglädje och skönhetsupplevelser. Det började som ett nödhjälpsarbete och utvecklades till ett exklusivt konsthantverk med världsrykte. Utgångspunkten var Göteborg och ett av arbetslöshet sargat Bohuslän. Ledare för arbetet och framgången var landshövdingens fru, Emma Jacobsson, som skapade arbete till länets kvinnor genom hemstickning åren 1939 – 1969.

I slutet av 1990-talet tog Bohusläns museum i samarbete med textilformgivare Solveig Gustafsson fram en kollektion Bohus Stickning på nytt till en retrospektiv utställning om Bohus Stickning. De följande femton åren fortsatte sedan Solveig att väcka liv i Bohus Sticknings mönsterskatt genom att återskapa ett 70-tal mönster.

Historien om Bohus stickning presenteras i boken; Bohus stickning på nytt. The Revival, avViveka Overland.

Den 24 februari kl.17:00 och kl.19:00 håller Viveka Overland föredrag om Bohus stickning på Nordiska museets stickcafé i Stockholm.


Bohus stickning på nytt. Bok om bohuslänsk designikon

Historien om Bohus Stickning är väl känd och presenteras här igen efter forskning i Bohus Sticknings arkiv på Göteborgs universitetsbibliotek. Nytt är historien om Solveigs hängivna och skickliga arbete med att ta fram mönster och plagg. Vi får också stifta bekantskap med Solveigs efterträdare, Pernille Silfverberg, som förutom att hon fortsätter att ta fram stickpaket, även tillhandahåller materialet till garnet genom sina angorakaniner. Vidare presenteras museisamlingar och – inte minst efterlängtat – stickbeskrivningar till plagg i 14 olika mönster.


Viveka Overland är anställd vid Bohusläns museum. Det var som verksamhetsledare för museibutiken som hennes intresse för Bohus Stickning väcktes. Förutom att kunna erbjuda Bohus Stickning på nytt, har engagemanget resulterat i artiklar, föredrag och stort intresse från media och allmänhet.

För mer information och recensionsexemplar kontakta

Viveka Overland
0705-349 775

viveka.overland@bohuslansmuseum.se

Bohusläns museum är ett av Sveriges mest välbesökta regionala museum med ca 300 000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Vi är ett levande kulturcentrum med ett stort programutbud, föreläsningar, musikaftnar, temadagar och spännande utställningar som ger dig många anledningar till återbesök.


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum med ca 300.000 besökare per år. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Jienny Gillerstedt
Utställnings-och programantikvarie
Jienny Gillerstedt
Annette Prior
Museichef Bohusläns museum
Annette Prior
Linnea Nordell
Antikvarie/arkeolog
Linnea Nordell
Christina Toreld
Arkeolog & Pedagog
Christina Toreld
Sofie Henryson
Utställningsantikvarie
Sofie Henryson
Agneta Von Zeipel
Curator
Agneta Von Zeipel
Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén
Jan Uddén
Museipedagog
Jan Uddén
Birgitta Åhlund
Konstpedagog
Birgitta Åhlund