2024-10-30 12:45Pressmeddelande

Berit Lindfeldt och Hans Lannér "Aviga rum"

Målning. Ett hus, i svaga gula toner. Tre fönster ritade med krita, i det mittersta syns två stora ögon. Taket har fyra smala skorstenar."Cecilia" (2024) av Hans Lannér

I höstens kommande utställning i Konsthallen möts Berit Lindfeldt och Hans Lannér, två konstnärskap som tangerar varandra – en skulptör och en målare. I bådas verk framträder en slags enkelhet, där rumsligheten har en avgörande betydelse och där det också finns en lågmäld poesi närvarande kring vardagens ting och liv. Berit Lindfeldt presenterar främst skulptur och objekt. Hans Lannér visar akvarell och måleri. Deras konstnärskap möts i ett av rummen.

Berit Lindfeldt

Berit Lindfeldt gestaltar omsorgsfullt vardagens enkla föremål till nya skepnader och laddar dem med innebörder kring livets existentiella frågor. Med till synes enkla grepp och med en lång konstnärspraktik bakom sig, väver hon in tankar, minnesfragment och en erfarenhet i sina verk. Hennes abstrakta gestaltningar – ibland underfundiga, är igenkännbara för betraktaren, där både hoppfullhet och allvar samsas.

Utgångspunkten är ofta hemmet, rummet och dess föremål, såsom möbler och dess innanmäte som omskapas och ges nya innebörder. Valet av material och teknik ska överstämma med den känsla hon vill förmedla, så att verken kan laddas med en djupare innebörd. Med skiftande material som brons, cement, gips, trä, järn, gummi, plåt, lera, masonit och skumgummi växer skulptur, objekt och assemblage fram. Hon tillvaratar dessutom ofta kasserade ting och uttjänta material med patina som redan bär på en historia, där titeln på verket också förstärker dess mångtydighet. De upphittade objekten och materialen öppnar också upp för det oväntade och lustfyllda… Berit menar ”att uppehålla sig där på osäker mark, i det oförutsägbara, är väl hela meningen?”

Berit Lindfeldt har haft utställningar både utomlands och i Sverige. Bland de senare märks ”Tillvarons kant” på Liljevalchs 2014, ”Insidor och Utkanter” på Konstkademien 2020. Berit Lindfeldt mottog Moderna museets vänners skulpturpris 2021.

 

Hans Lannér

Hans Lannér har under åren använt ett återkommande motiv i sina bilder, husfasaden – som nästan kan sägas utgöra ett slags porträtt, ibland blir fönstren till ögon! Under senare år har han även gått in bakom fasaderna och skildrat interiörer. Dessa husformationer, och rumsligheter samsas om att utgöra en scen för olika vardagshändelser och betraktelser, där människor eller spår av dem skildras med både ömsinthet och humor.

Med lätta penseldrag och skir palett låter han sina bilder träda fram, bara antydda och fragmenterade, där betraktaren själv får fylla i. Det reducerade bildspråket förstärker motivet. Med en enkel gestik och dämpad jordig färgskala skapar han avskalade rum där närvaron är påtaglig. Motiven, ofta likt en scenografi med landskapet och ljuset som fond, berättar om livets olika skiften – väsentliga eller viktiga – eller bara snabbt förbiglidande ögonblick, som fångar oss. I utställningen visas främst akvareller och krita på papper, men även en del målningar i akryl. Lannér säger själv om sina bilder att: ”allt ska vara tyst och stilla, som när ridån går upp och man väntar…”

Hans Lannér är född i Skene 1947. Sedan 1966 bor och arbetar han i Stockholm och ställer ut regelbundet på gallerier, museer och konsthallar.

Pressvisning

14 november kl.14.00 i Konsthallen

Vernissage

16 november, kl.14.00 i Konsthallen på Bohusläns museum

Liselotte Munther, Enhetschef Utställningar och Pedagogik hälsar välkommen.

Agneta von Zeipel, curator i Konsthallen introducerar utställningen

och samtalar sedan med konstnärerna.

 


Om Bohusläns Museum

Bohusläns museum i Uddevalla är ett av landets mest välbesökta regionala museum. Våra profilområden är kusten, Bohuslän som gränsland och samtidskonst. Förutom en omfattande utställnings- och programverksamhet arbetar museet med att tillgängliggöra sina samlingar digitalt, med att stötta kommuner och andra organisationer i vård och utveckling av kultur- och naturlandskapet och med en omfattande arkeologisk uppdragsverksamhet.


Kontaktpersoner

Sebastian Thorén
Kommunikatör Bohusläns museum
Sebastian Thorén