2013-02-13 14:00Pressmeddelande

Världens första el-sport-skoter är klar!

null

Köra eldriven snöskoter? Skeptikerna var varit många, men nu står den klar – världens första eldrivna sportskoter. Det är elever vid Luspengymnasiet i Storuman som skruvat ihop den i projektet Framtidens snöskoter, som killarna döpte om till HGV – ”Hä Gå Visst!”

Framtidens snöskoter heter projektet som har tittat på teknisk utveckling när det gäller drivmedel och snöskotrar. Syftet med projektet har varit att öka kunskapen och medvetenheten kring förnybara drivmedel även inom skoterbranschen.

Bygd av gymnasieelever
På Luspengymnasiet i Storuman har elever, tillsammans med teknikläraren Jim Hedberg, arbetat med att bygga om en Artic Cat F 1000 årsmodell -07 till att bli eldriven. Skeptikerna har varit många, men killarna döpte projektet till HGV – ”Hä Gå Visst!”

- Det är roligt att försöka få en snöskoter att gå på något annat än bensin och få det att fungera! Det är ju inte så många andra som gjort det tidigare, säger Pontus Söderström som är en av eleverna som arbetat i projektet.

- En del har varit minst sagt skeptiska till den här typen av skoter och tänkt att den har dålig räckvidd på batterierna, att det är en tråkig skoter – men den här är extremt rolig att köra, säger Jan Lindgren, samordnare vid Nationella snöskoterrådet.

Hur fungerar det då? 
Idag går skotern endast på halv effekt, men Jim Hedberg, tekniklärare vid Luspengymnasiet, kommer arbeta vidare med alla variabler för att få ut den fulla effekten på 45 kW. Ur tanklocket sticker laddningssladdarna ut lite uppkäftigt och även en datakabel som gör att man kan koppla upp en dator till den för att ställa om inställningarna för att bland annat öka effekten. Batterierna har 3 gånger större kapacitet än en vanlig Toyota Prius.

När det gäller batterierna har de varit lite oroliga för att de inte ska gå att laddas om det är minusgrader i dem, men temperaturen hålls uppe av användningen av skotern. Om det skulle bli ett problem kan man tänka sig att lägga ett eltäcke runt batteripacken, förvara skotern inomhus eller köra batterierna varma. För att ta reda på mer om det kommer Luleå tekniska universitet (LTU) att genomföra en mängd tester på den här snöskotern.

I Kanada finns en tävling som heter Clean Snowomobile Challenge där man i zero emission klassen ska köra så långt som möjligt på en elskoter. Den som vann senast kom 51km, så elskotern som är byggd i Storuman bör ha en chans att nå topplacering, om den ställer upp, och det är inte illa av en amatörbygd elskoter som gymnasielever i Storuman skruvat ihop!


FAKTARUTA
Fart, acceleration, ljud, batteritemperatur, dragförmåga, tyngdpunkt, körförmåga, uthållighet, laddtider – alla jämförelser ska göras mot en vanlig Artic Cat F1000.

Kostnad: Batterier – 130 000 kr, motor och styrning – 60 000 kr, chassi – 30 000 kr.
Prestanda: I nuläget kring 25 kW, men ska upp till 45 kW.
Laddtid: 10A – 7 timmar, 16A 4 timmar Körtid: Med full gas 15-20 minuter, på led ca 1 timme.
Vikt: +/- 10-15 kg jmf med en bensindriven Artic Cat F 1000

Projektet Framtidens snöskoter är ett samarbete mellan:
Storumans kommun, Region Västerbotten, BioFuel Region, Nationella Snöskoterrådet, Trafikverket, Studieförbundet Vuxenskolan och Luleå tekniska universitet.


Kontakt för mer information
Projektledare
Margareta Granström
076-774 92 48
margareta.granstrom@storuman.se

Lärare Luspengymnasiet
Jim Hedberg
070-557 02 91
jim.hedberg@storuman.se

BioFuel Region, VD
Arne Smedberg
070-817 42 30
arne.smedberg@biofuelregion.se





Om BioFuel Region

BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå.


Kontaktpersoner

Hanna Olovsson
Projektledare
Hanna Olovsson
Lena Jonsson
Projektledare
Lena Jonsson
Magnus Matisons
Projektledare Bioekonomi
Magnus Matisons
Johan Lagrelius
Projektledare
Johan Lagrelius
Barbro Kalla
Kommunikatör och projektledare
Barbro Kalla
Arne Smedberg
VD BioFuel Region
Arne Smedberg
Ida Norberg
Projektledare
Ida Norberg