Den 11–12 december anordnades Skellefteå Kraft Hackathon i Skellefteå. Åtta utvalda team deltog och utvecklade sina idéer tillsammans med mentorer. Efter att teamen pitchat sina lösningar utsåg Skellefteå Kraft Elvenite som vinnare.
Under hösten har vi tillsammans med Skellefteå kraft sökt en lösning som ger en bättre och mer kvalitetssäkrad överblick av biomassan på kraftvärmeverken, målet är att ta dagens delvis manuella hanterande till ett mer digitalt system. Så här löd Skellefteå Krafts motivering till den vinnande lösningen:
Med en imponerande pitch och deras sätt att ta sig an problemet, genom att utgå från där vi står idag, kan vi säkra den befintliga datan och den kunskap vi redan har. Genom att börja med tillgängliga data och vara öppna för att integrera ytterligare data vid behov kan vi stegvis arbeta framåt. Med ett nyfiket och proaktivt förhållningssätt tror vi att vi tillsammans kan hitta en väg som skapar värde både på kort och lång sikt, säger Anna Säfvestad Albinsson, projektledare på Skellefteå Kraft.
Elvenite som under förra året deltog och vann Valio Hackathon, hade även en vinnande lösning på detta hackathon.
Vi började med en idé, men den har utvecklats sedan vi ansökte till detta hackathon. När vi träffade mentorerna fick vi ännu mer kunskap gällande utmaningen vilket gjorde att vår lösning utvecklades ytterligare. Vi har varit ganska öppensinnade kring hur vi vill ta oss an detta, säger vinnaren Christian von Koch, Senior Machine Learning Engineer på Elvenite.
Vi ser fram emot fortsättningen på detta nystartade samarbete, och kanske kommer vi inom en snar framtid att få se en lösning som fler kan dra nytta av i omställningen till mer digitala system.
Skellefteå Kraft hackathon är en del av det internationella projektet BioBoosters, lett av Jamk University of Applied Sciences och medfinansierat av Interreg Baltic Sea Region-programmet. Projektet sammanför nio projektpartners inom bioekonomisektorn från länder runt Östersjön: Finland, Sverige, Baltikum, Polen och Tyskland. Inom projektet arrangeras 18 hackathons för att främja ansvarsfulla affärsmetoder och omställningen till en cirkulär ekonomi för företag inom bioekonomi.
BioFuel Region är en medlemsägd icke-vinstdrivande organisation. Vi bidrar till en fossilfri fordonsflotta och en utvecklad bioekonomi genom att initiera, koordinera och samverka i projekt. Våra medlemmar finns i de fyra nordligaste länen och vi samarbetar med offentlig sektor, näringsliv samt forskning och utveckling. Finansieringen sker via medlemsavgifter, regionala medel och projektmedel och idag arbetar åtta personer i Umeå och en i Örnsköldsvik.